El paper de la ciència: COP25, un nou fracàs


EL Grup Intergubernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC per les seves sigles en anglès) ha elaborat un informe especial titulat «l’oceà i la criosfera en un període de canvi climàtic» publicat el 24 de setembre de 2019 i presentat al COP25 a Madrid.

L’informe de 1170 pàgines, dona dades concretes sobre els beneficis de limitar l’escalfament global als mínims possibles. També conclou que és necessari reduir urgentment els gasos d’efecte hivernacle (GEH), restaurar els ecosistemes marins i administrar de forma raonable els recursos naturals que ens proporciona l’oceà. Es recullen nombroses dades i estudis afirmant que protegir o preservar l’oceà o la criosfera, és una font d’oportunitats per adaptar-se als canvis, alhora que ofereix nombrosos beneficis socials.

L’informe posa a l’abast de les comunitats i governs, el màxim coneixement científic per entomar mesures de reducció de riscos davant dels inevitables canvis i escenaris futurs. Combina de forma curosa ciència i coneixement local o indígena per reduir els riscos i millorar la resiliència. Per últim destaca la importància de l’educació i la millora de la cultura sobre el canvi climàtic.

Què no han entès els governs de l’informe? Quina lletra o paraula no comprenen davant l’emergència climàtica?

Malauradament fa temps que ho entenen tot perfectament. Fa temps que reunió rere reunió es van dilatant els temps d’actuar, alhora que es proposen mesures per conservar el seu domini i el de multinacionals petrolieres, energètiques, … financen estudis negacionistes, potencien el creixement econòmic davant les crisis del sistema capitalista, … parlen de sostenibilitat o d’un «Green New Deal», … maquillen i pentinen les seves accions, retardant el temps de l’acció.

No hi ha solucions màgiques ni miraculoses, només hi ha l’acció de la gent compromesa amb el futur dels seus fills i néts. És el moment d’accions contundents contra el malbaratament dels recursos i de l’energia, contra la cultura del consum desaforat del món occidental, i a favor d’una distribució justa dels recursos del planeta.

Rebel·lió o Extinció Gramenet


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.