Comunicat de SOM Gramenet sobre la situació política i de repressió actual – novembre 2019


Des de SOM Gramenet considerem que la situació política de les darreres setmanes mereix un posicionament clar per la nostra part. Malgrat ser una candidatura municipalista no ens podem quedar al marge del que està succeint al país.

Ens reafirmem en la repulsa contundent a la sentència infame, amb penes d’entre 9 a 13 anys, als nostres líders polítics i activistes socials, com ja vam expressar en un comunicat publicat el 15 d’octubre. La deriva antidemocràtica que representa aquesta sentència hauria de sacsejar les consciències de tots aquells i aquelles que es fan dir demòcrates. Qui cregui que aquesta ofensiva va només contra el moviment independentista s’equivoca, va contra tota la dissidència política, i la prova d’això la vam tenir a la nostra pròpia ciutat la setmana passada, amb la detenció barroera del company i activista històric Juan Pastor per defensar el dret a l’habitatge.

Volem recordar també que abans d’aquesta sentència ja es va produir una ofensiva repressiva per part de l’Audiència Nacional que va ordenar la detenció de 9 activistes, dels quals 7 continuen empresonats, acusats de terrorisme (de matar persones!) amb l’única intenció de criminalitzar la protesta i generar una falsa alarma social. Entre aquests activistes hi ha un fill de Santa Coloma, Germinal Tomás, fill i germà de persones molt estimades de la nostra ciutat. Exigim la llibertat dels #Detinguts23S.

Donem suport i ens congratulem de la resposta de la ciutadania a aquestes injustícies amb mobilitzacions continuades, àmplies, transversals i intergeneracionals. Volem agrair les mostres de solidaritat cada vegada més freqüents d’altres pobles de l’Estat (amb un detingut també a Madrid del qual exigim la seva llibertat immediata) i a molts llocs d’Europa i del món.

Denunciem la brutalitat exercida per les forces i cossos de seguretat de l’Estat en aquestes darreres setmanes, tant per part de la Policia Nacional i Guàrdia Civil com per part dels Mossos d’Esquadra. Càrregues desproporcionades i injustificades davant manifestants asseguts, pèrdues d’ulls i massa testicular per la utilització de boles de goma (prohibides a Catalunya) i de foam, detencions injustificades (segrestos, més preses polítiques) denúncies d’agressions i vexacions durant les detencions (tortures en definitiva), presons provisionals injustificades (recordem que és una mesura excepcional), que requereixen dimissions ja: del ministre Marlaska en primer lloc i del conseller d’interior Buch a continuació, amb depuració de responsabilitat dintre dels alts comandaments dels mossos d’esquadra, la suspensió dels policies autors de les barrabassades que hem vist i la dissolució de la BRIMO.

Lamentem la incapacitat política de les institucions de l’Estat per a donar una resposta política a un problema polític, com és l’anhel de l’exercici d’autodeterminació per part del poble de Catalunya.

Lamentem també el seguidisme del Govern de la Generalitat. Entenem que el 155 no s’ha arribat a aixecar mai, però les nostres preses i presos polítics, exiliats i exiliades i tots i totes les represaliades durant aquest temps no es mereixen un govern que no es planti davant la repressió i la retallada de drets que estem patint.

Ens entristeix l’actitud d’alguns partits sobiranistes que sembla que advoquin per un retorn a l’autonomisme, més feble inclús que el que teníem, i que de vegades compren el relat imposat per l’Estat, criminalitzant, ells també, la dissidència i fent-los el joc.

Demanem:

  • La retirada de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, la depuració de responsabilitats dintre del Govern de la Generalitat i dels Mossos d’Esquadra, així com la dissolució immediata de la BRIMO.
  • L’amnistia de totes les persones represaliades políticament per l’Estat espanyol, totes i tots, de tots els conflictes oberts (Catalunya, Altsasu, llibertat d’expressió i manifestació, etc.). Llibertat de les preses i presos polítics (més de 30 a Catalunya ja), i retorn d’exiliats i exiliades.
  • Reconeixement del dret d’autodeterminació dels pobles que permeti una sortida política i democràtica a aquesta situació de bloqueig.
  • Llibertats civils i polítiques socials, econòmiques i ambientals.

Advoquem per la no normalització de l’activitat política a l’Estat espanyol fins que no s’avingui a donar una sortida política a l’anhel dels catalans i per la impugnació, des de l’arrel, del règim del 78, amb la seva monarquia al capdavant.

Des de SOM Gramenet fem una crida a la participació activa en totes les accions que s’organitzin des dels diferents àmbits de protesta, sempre en el marc de la no-violència, que defensin els drets socials i polítics, la llibertat de totes les persones i la ruptura amb el règim del 78. Aquesta crida inclou la participació en les eleccions com a un mitjà més d’intervenció política.

Santa Coloma de Gramenet, a 5 de novembre de 2019


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.