[Comunicat] No volem un “CUBICS 2” a la Plaça de la Vila!


[Comunicat] No volem un “CUBICS 2” a la Plaça de la Vila!

 

Allò que fa anys va ser batejat com el “Pirulí de l’Ortega” i que, primer una denúncia de Gent de Gramenet i després la crisi immobiliària, va parar, ara es torna a posar en marxa. El 14 de maig passat, el govern municipal va fer una roda de premsa sobre l’inici dels enderrocs a la plaça de la Vila i carrers del voltant per avançar en l’execució del PERI Santa Coloma Vella II, un pla urbanístic aprovat el 2004, ara fa catorze anys.

Dins del PERI, destaca la construcció d’un edifici de 13 plantes a la cantonada entre la rambla de Sant Sebastià i la plaça de la Vila. Inicialment, el promotor del projecte va ser Construcciones y Promociones Ortega, que preveia aixecar un gratacel de tretze plantes, amb una àrea comercial bàsicament de franquícies, sis cinemes i aparcament subterrani per a sis-cents vehicles. Ja aleshores, diversos afectats, entre ells gent gran que pagava lloguers de renda antiga, van denunciar Construcciones Ortega per les baixes indemnitzacions que els oferia per abandonar les seves cases.

Les obres es van aturar l’any 2009 per una investigació de la fiscalia, arran d’una denúncia de Gent de Gramenet perquè s’havia enderrocat il·legalment la façana de Can Pedragosa, que estava catalogada com a patrimoni. Després, Construcciones Ortega va parar la construcció perquè l’esclat de la bombolla immobiliària tallava les seves expectatives de negoci. Uns anys més tard, Francisco Ortega va morir i el Banc Sabadell, el 2015, va executar la hipoteca als hereus i es va quedar el projecte, que va traspassar a la seva filial immobiliària SOLVIA. SOLVIA, per cert, és una immobiliària ben coneguda per les plataformes d’afectats per la hipoteca (PAH) i pel Sindicat de Llogateres, a causa dels seus desnonaments.

Ara, SOLVIA sembla decidida a aixecar aquest gratacel per fer-hi una seixantena d’habitatges privats (a preus prohibitius, tenint present la ubicació) i un centre comercial. Sens dubte, es tracta d’un nou Cúbics, aquest cop en plena plaça de la Vila. Els seus efectes seran devastadors. El centre comercial perjudicarà el comerç local; la revalorització de la zona farà augmentar el preu dels pisos, i l’altura desmesurada de l’edifici, molt per sobre dels edificis de l’entorn, constituirà un atemptat permanent a la vista que les colomenques i els colomencs haurem de suportar durant tota la vida.

SOM Gramenet centrarem el proper Ple Obert el dimecres dia 23 de maig, a les 18:30h a Can Mariner de cara a informar sobre aquest projecte (veure imatge a l’esquerra), i exigim a SOLVIA-Banc Sabadell i l’Ajuntament de Santa Coloma la retirada del projecte, i convoquem la ciutadania a una concentració de protesta el proper dijous 31 de maig a les 19 h, a la plaça de la Vila.


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.