Roda de premsa i acció per la municipalització


BannerWebACCIOMUNICIPALITZACIO

SOM Gramenet presenta un informe del Col·lectiu Ronda que donaria via lliure a municipalitzar el servei de neteja d’edificis municipals

SOM Gramenet ha presentat aquest dimecres 22 de febrer al matí, en una convocatòria de roda de premsa a la Plaça de la Vila, un informe del Col·lectiu Ronda que contradiu alguns arguments de l’equip de govern municipal –PSC- que ha decidit iniciar la licitació per seguir esternalitzant el servei de neteja d’edificis municipals i centres docents públics de Santa Coloma de Gramenet.

El regidor de Som Gramenet, Aitor Blanc, ha apuntat que “l’Ajuntament va aprovar l’any 2014 una moció per estudiar i impulsar la municipalització del servei de neteja d’edificis municiapls, que actualment gestiona l’empresa LIMASA, empresa acusada pel mateix Ajuntament del delicte de suborn a funcionari en el Cas Pretòria”. Amb l’inici de la licitació han denunciat una mostra més de “la majoria absolutista, d’aplicar el “rodillo” amb l’oposició i trencar un marc de diàleg i treball que s’havia conformat al respecte”.

IMG_3818

Després de l’aprovació de l’esmentada moció l’any 2014, no va ser fins a finals de 2016 que es va fer entrega als grups municipals de dos informes de consultores externes, amb els quals l’Ajuntament concloïa que recuperant el servei hi hauria un estalvi econòmic de 89.000€, sense despeses addicionals ni tenint en compte altres paràmetres de caire laboral, que no podrien garantir l’eficiència del servei per limitacions d’incorporar nou personal, i caldria respectar les normes d’estabilitat pressupostària. Per altra banda, conclouen que es podrien aplicar clàusules socials per millorar condicions laborals. En aquest sentit, el regidor de Som Gramenet ha indicat que “el plec de clàusules de la nova licitació del servei no inclou aquestes clàusules socials i l’Ajuntament ha anunciat que té superàvit”.

Des d’una perspectiva laboral, l’informe del Col·lectiu Ronda resumeix que hi hauria millores en la qualitat del servei, en la gestió i en l’execució i en tenir un control directe sobre el servei. Per altra banda, en passar a gestionar-se de forma directa, el servei quedaria exempt de pagament de l’IVA i del benefici industrial. En conseqüència d’això, l’informe indica que hi hauria un estalvi considerable. Afegeix que no contempla la necessitat de nova contractació, la qual cosa, sumada a l’exempció de l’IVA ja esmentada, entre d’altres qüestions, es podria arribar a assolir un estalvi anual de 796.000€, que suposaria una xifra de 3.184.000€ en els quatre anys de contracte. Aquest fet, conclouen des del Col·lectiu Ronda, es podria destinar a millorar les condicions de treball de la plantilla, que seria subrogada, aportant una major estabilitat en l’ocupació, poder aplicar millores en les condicions de jornada i salari i podent dur a terme actuacions envers la sistèmica discriminació de gènere flagrant en aquest sector, essencialment feminitzat.

IMG_3811En definitiva, des de SOM Gramenet hem arribat a la determinació de reiterar la nostra postura i apostar per la (re)municipalització, ja que considerem que suposa un estalvi evident i substancial per al pressupost públic i per a invertir en altres necessitats de caire social que té la nostra ciutat, i alhora, perquè ofereixen més qualitat, milloren les condicions laborals i possibiliten la participació i la transparència. Blanc ha conclòs que “l’informe ens mostra clarament els beneficis enfront l’externalització, a nivell pràctic i ètic, a més de ser un exercici de coherència i responsabilitat política de la gestió pública i de respecte cap a la ciutadania”. També s’han posat exemples d’altres ciutats que han re-municipalitzat serveis públics o bé que estan en procés de fer-ho amb èxit, com és el cas de Sabadell o Cardedeu, entre d’altres.

La roda de premsa ha anat acompanyada per una performance en què diverses persones han “netejat” simbòlicament la façana de l’Ajuntament, per tal de denunciar que “es vol fer net a l’Ajuntament”, exigint la municipalització i amb consignes en contra de la privatització dels serveis públics en pro de les empreses privades que tenen com a únic objectiu l’obtenció de beneficis econòmics. Per finalitzar, s’ha exigit l’anul·lació de la licitació per reprendre el camí de la remunicipalització, com es va acordar al Ple de l’abril de 2014.

DESCARREGA’T L’INFORME DEL COL·LECTIU RONDA FENT CLIC AQUÍ: INFORME MUNICIPALITZACIÓ SERVEI NETEJA


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.