Diada Antifeixista 27 de gener


NO PASSARAN!

27 de gener del 2001. Un grup feixista convoca una concentració a la Plaça de la Vila. La reacció no és fa es esperar: l’Assemblea de Joves de Gramenet del Besòs convoca una Plataforma Antifeixista amb tots els agents socials de la ciutat. Es fa un assemblea multitudinària a l’antic centre cívic del Riu i es allà on es prendran les decisions per la resposta. L’Ajuntament (governat per Manuela de Madre) organitza un Aplec Sardanista a la Plaça de la Vila. La Plataforma Antifeixista fa un acte a la plaça i, després, una gran manifestació. L’èxit va ser rotund. Els feixistes no van arribar al nostre poble i la seva convocatòria es va suspendre.

Fent memòria d’aquells dies, constatem que la única manera de fer front al feixisme és amb la unitat de totes les forces d’esquerres, amb l’acció directa i sense complexos. Després de l’èxit de la Plataforma Antifeixista es crea una comissió (la Comissió Antifeixista 27 de gener) amb el propòsit de combatre el feixisme al nostre poble i recordar, fent memòria històrica, a les nostre heroïnes lluitadores per la llibertat. Com per exemple, la nostra estimada Julia Romera i els nostres alcaldes Celestí Boada i José Berruezo, entre d’altres.

No volem deixar de fer una mirada cap a un 2016 en què ens han deixat alguns companys incansables des de llavors i fins al final de les seves vides; avui, també recordem als companys Parra i Mora. Camarades que fa 16 anys, un dia com avui, van recolzar, sense pensar-ho ni un segon, a uns joves rebels i combatius que van plantar cara al feixisme. Companys que han fet de la seva vida una lluita constant per la llibertat, que esdevindran referents històrics al nostre poble.

CartellJornAntifa2017

La Comissió Antifeixista 27 de gener ha aconseguit forçar a les institucions perquè es defineixin explícitament com antifeixistes, proposant mocions al Ple Municipal on s’insta al consistori a declarar el dia 27 de gener com a Diada Antifeixista. La moció compromet a l’Ajuntament a recolzar totes les activitats organitzades pel dia 27 de gener. Cal fer memòria. Memòria per no oblidar que Gramenet va tenir un alcalde anomenat Celestí Boada que va ser afusellat pels feixistes. Tothom a Gramenet ha de saber què va passar en aquella època d’injustícies, foscor i sang, que forma part de la nostra Història. Hem de retre homenatge a totes les persones que van lluitar i donar la seva vida o la seva llibertat per a assolir la nostra.

Però, per sobre de tot, hem d’entendre que aquells temps obscurs no formen part d’un passat enterrat, com si el pas del temps fos una barrera infal·lible contra l’oblit i els errors. Avui, encarem una nova Diada Antifeixista amb un panorama mundial que és, probablement, encara pitjor del que teníem ara fa 16 anys. Especialment a Europa. L’extrema dreta avança i reactiva antics ideals basats en l’odi a l’altre, la discriminació i l’opressió que ingènuament crèiem obsolets.

Tornen, amb més força que mai, els discursos polítics de líders i partits ultradretans, amb paraules confuses, per a aixafar als més dèbils, als més pobres, als qui ho han perdut tot, o gairebé tot. Tornen llops amb pell de xai, amb discursos maquillats, per intentar-nos confondre i fer-nos creure que el problema són els més desvalguts, amagant-nos l’autèntica veritat; el problema són ells. Sempre han estat ells. Els qui ens volen uniformes, controlats i callats. Els qui no suporten la diversitat, perquè fa evident que no existeix una sola veritat absoluta, que el món és ric, i que la riquesa està en la diferència. Que sense ells ens podríem entendre i tirar endavant molt millor. Que l’enemic ve en cotxe oficial, i no en pastera.

Al feixisme se’l combat, sobretot, ideològicament. Aquesta és una feina que correspon als moviments socials i a les institucions; ha de ser una feina extensa i plural perquè arribi a tothom, amb tots els mitjans possibles. Perquè, com se sol dir, qui oblida la història està condemnat a repetir-la.

Al feixisme, si no se’l combat, avança!

No passaran!

 

 


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.