En suport al manifest de les Dones Juristes contra el tancament dels jutjats de violència contra les dones


 

bannermanifestviolenciamasclista

 

La setmana passada es va fer ressò d’un Manifest que va fer  públic l’associació de Dones Juristes de Catalunya, en el què es denunciava la proposta del TSJC  (Tribunal Superior de Justícia de Catalunya) de reorganitzar i canviar  la demarcació judicial pel que fa a les funcions dels jutjats especialitzats en violència contra les dones.  Sembla ser, però, que aquesta reorganització finalment no es durà a terme, segons va assegurar el Conseller de Justícia Carles Mundó a El Punt Avui del passat dijous dia 17 de novembre.

 

Val a dir, però, que casualment, fins que no va començar a haver una reacció ciutadana en contra d’aquest fet i fins que no va començar a tenir ressò el manifest de protesta redactat per les Dones Juristes de Catalunya la setmana passada, per part de l’Administració ningú s’havia pronunciat en contra de la proposta del TSJC, ni el Conseller de Justícia havia aclarit quin posicionament hi havia al respecte.

violernciamasclista

És per això que, des de SOM Gramenet, vàrem voler afegir-nos a aquesta protesta, no només adherint-nos al manifest de les Dones Juristes – cosa que ja vam fer -, sinó també amb un escrit al nostre web, tenint en compte que aquest divendres dia 25 de novembre és el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència Masclista. Pensem que el sol fet de què el TSJC plantegés aquesta reorganització ja és un senyal prou significatiu de que encara hi ha un llarg camí a recórrer respecte a la conscienciació de la gravetat del problema, i respecte a la responsabilitat dels organismes públics a l’hora de combatre-ho. Així doncs, hem decidit publicar igualment l’escrit que teníem previst, i que podeu llegir a continuació:

 

Des de SOM Gramenet, ens sumem al Manifest publicat per l’associació de Dones Juristes de Catalunya, en contra de la proposta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de reorganitzar i canviar  la demarcació judicial pel que fa a les funcions dels jutjats especialitzats en violència contra les dones.

La proposta, que estava signada a data de 16 de setembre d’aquest any, suposaria el tancament de diversos jutjats especialitzats en violència masclista arreu de Catalunya, entre els quals es troba el de la nostra ciutat, Santa Coloma de Gramenet. Les competències en aquest àmbit, en aquest cas, passarien a ser de Badalona. Què vol dir això? Que si una dona volgués acudir a justícia i denunciar al seu agressor, ja no podrà fer-ho a la seva pròpia ciutat, sinó que haurà de desplaçar-se a Badalona. Això suposaria una trava important que complica encara més la gestió d’una situació que ja és terriblement dura, complicada i desagradable de per si. Aquesta situació esdevindria  especialment greu en alguns casos com els de Vilafranca del Penedès, Falset, Olot, Cervera o Berga, en què, les dones agredides que ho  vulguin denunciar, haurien de desplaçar-se a distàncies d’entre 45 i 60 Km de casa seva per a poder fer-ho.

8_m_lgo

Tal i com asseguren des de l’associació de Dones Juristes, “La  proposta  és  un  despropòsit  que  vulnera  la  protecció  institucional  a  les  dones en situació de violència i  prima altres jurisdiccions per sobre de la de violència sobre la dona, que, en el fons, sempre  han considerat menor.”. En el document de la proposta del TSJC s’argumenta, explicat en altres paraules més tècniques, que segons sembla, no hi ha prou feina en aquesta mena de jutjats. Però tenint en compte que a Santa Coloma – tal i com hem publicat en el nostre  darrer butlletí SOMRIU núm. 5 –  amb dades de 2015, des de l’any 2011 la violència masclista va augmentar un 7%, i que el nombre de dones ateses pel Centre d’Informació i Recursos per a les Dones va augmentar en un 20% entre 2011 i 2014, aquesta excusa ens sembla del tot inacceptable.

somriuretall

(Imatge de l’article contra la violència masclista a la 3a plana del número 5 del SOMRIU!)

És per això que, des de SOM Gramenet,  volem mostrar el nostre rebuig a aquesta proposta que no faria més que agreujar la situació de les dones que pateixen la violència masclista en qualsevol de les seves formes, privant-les d’eines de defensa legal i institucional.

Alhora, volem aprofitar per convidar a la ciutadania en general a adherir-se al manifest de les Dones Juristes fent click aquí;  i a les colomenques i colomencs en concret, també els animem a participar de la concentració convocada per l’associació de Dones Artemisa, que tindrà lloc  el proper dijous dia 24 de novembre davant dels Jutjats de Santa Coloma. Podeu veure la convocatòria de l’esdeveniment al Facebook fent click aquí.

Contra la violència masclista, ni una dona menys!

 

 

 


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.