La república i els felipistes; els nous juancarlistes


Oriol Corral DinàOriol Corral
Regidor de SOM Gramenet

Unes senzilles eleccions municipals l’abril de 1931 van desencadenar un dels fets, per no dir el fet, més rellevant i romàntic de la nostra història. Les forces republicanes guanyaven les monàrquiques en unes eleccions que s’erigien com a plebiscit sobre la monarquia d’Alfons XIII, avaladora de la dictadura de Primo de Rivera.

Els diferents escrits i relats parlen d’un esclat d’alegria i il·lusió sense precedents. La gent surt al carrer a celebrar els resultats, i Eibar trenca el gel proclamant la república des del balcó de l’ajuntament, provocant una allau de proclamacions. A casa nostra, Lluís Companys inaugurava el seu nou càrrec d’alcalde de Barcelona, proclamant-la també. I poc després, amb una Plaça Sant Jaume plena i eufòrica, l’avi Francesc Macià (com popularment se’l coneixia) anava més enllà i proclamava la República Catalana a l’espera que els altres pobles d’Espanya es constituïssin coma  Repúbliques, per formar la Confederació Ibèrica. Aquell 14 d’Abril, per fi, érem una república.

A Gramenet, els que governen s’anomenen republicans però no n’exerceixen. Els felipistes, els nous juancarlistes, són com diuen “de alma republicana”, però “comprometidos con la monarquia”, vaja, com ser vegetarià i anar de barbacoa. Tot de cara a la galeria, o per netejar consciències, qui sap. Així, han preferit mantenir el retrat del rei, s’han negat a demanar un referèndum per triar el cap d’estat o fins i tot obviar el dreta decidir de Catalunya.

En fi, és normal venint d’aquells que fa 2 anys van tornar a consolidar i perpetuar la monarquia, deslegitimada i mai votada, conjuntament amb el PP. Fent Felip VI nou rei i, a nosaltres, nous súbdits.

[Article d’opinió publicat a El Mirall d’abril de 2016]


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.