[Opinió] Espais buits, ciutat morta!


laura_terrazaLaura Terraza Badia
Psicóloga social

Una escola tancada, una plaça arraconada, un solar ple de rates, un edifici a mig fer i un institut on ja, no se sent ni un sol crit d’exaltació.

Buidor, fredor, distància i desarrelament produïts per ciutats que, incapaces d’assumir la rapidesa dels canvis del món modern van quedar paralitzades i congelades quan el capital els hi explotà i deixaren buits espais que abans eren llocs i és que no és el mateix un espai que un lloc, el lloc té a veure amb la identitat, amb qui ets tu quan l’habites, t’hi relaciones, hi sents i hi vius. Un espai no esdevé lloc si no te l’apropies i te’l fas teu però en una societat, on les ciutats cada vegada són més impersonals, amb excessiva quantitat d’informació, on regna la sobreestimulació del medi urbà i on nous estils de vida, sorgits a partir dels canvis en les formes de producció i per tant, de relació, han posat al cap dalt dels valors socials l’individualisme i la competitivitat. Aquests han creat dinàmiques de relació subjecte-objecte, on l’individu acaba tan sols utilitzant l’espai però no creant vincle. Els espais ja no són meus, ni tan sols d’un altre, són d’aquells que els han construït sense cap relació amb les meves pròpies necessitats i aspiracions. Això és el que ha provocat la comercialització de l’urbanisme modern; destruir el dret als espais públics i limitar el sentiment d’apropiació. Perquè sense apropiació pot haver-hi creixement econòmic i tècnic però difícilment desenvolupament social.

Tot hi això, la campanya “#ReCOOPEREMEspaisBuits” impulsada per SOM Gramanet i recolzada per diverses entitats de la ciutat, alimenta de nou aquest concepte de re-apropiació. Pretén que els colomencs i colomenques tornin a fer-se seus els espais; a recuperar les places, els solars, a tornar al poble aquella sensació de què els “carrers són nostres!”. A donar-li de nou vida a tots aquells espais buits i aquells edificis que congelats i paralitzats fruit de la crisi ara es degraden, infravaloren l’entorn i empobreixen l’arrelament de les persones que els envolten.

Una campanya que pretén posar veu i vot al poble perquè aquest, mitjançant un procés col·lectiu, cultural i de resistència tornin a fer ressorgir aquells valors que semblen que queden ja en l’oblit i que han estat atropellats per les societats de la immediatesa. Punys al- çats per reivindicar de nou lo local, les tradicions, les identitats, l’arrelament al lloc, lo comú i cooperatiu. Re-Cooperem-los!

[ Article d’opinió publicat al Diari de Santa Coloma núm. 379, gener de 2016]Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

One thought on “[Opinió] Espais buits, ciutat morta!

  • Santi

    En este momento que se habla de las personas como centro de interes y objeto de toda la politica que emana desde los centros de poder, es oportuno recordar a quienes representan la soberania del pueblo, medidas concretas que den respuest a esta reivindicacion: ningun espacio vacio en la ciudad, mientras existan necesidades en la ciudad que pueden ser cubiertas, aún ya sea
    provisionalmente, con esos solares, locales, edificios, esperando cumplir una finalidad para los ciudadanos de Santa Coloma.