Nova campanya #recooperemespaisbuits


ReCOOPerem espais és una campanya iniciada per SOM Gramenet per visibilitzar i promoure de manera participativa i cooperativa que els espais que es troben actualment sense ús, buits, abandonats o infrautilitzats tornin a estar plens de vida.

Recooperem espais buits

En aquests darrers anys hem vist com la crisi econòmica i financera així com l’especulació immobiliària que han colpejat el país i Santa Coloma en concret han agreujat la proliferació d’espais abandonats a tots els barris de la ciutat.

Estem parlant d’edificis que estan a mig construir; de botigues, quioscos, galeries comercials, bancs i tallers que han abaixat la persiana i sense expectatives de tornar-les a aixecar; de solars sense ús, etc.
 

Per què encetem aquesta campanya?

En termes generals, les motivacions de la campanya ReCOOPerem espais serien:

 • Massa necessitats a Santa Coloma per a permetre el luxe de tenir espais buits. No pot ser que, per un costat, els veïns i les veïnes de Santa Coloma necessitem habitatges assequibles, zones verdes, residències d’avis, llars d’infants, locals per a joves, botigues, empreses i espais de trobada i, per l’altre, hi hagi moltíssims pisos, solars, locals, tallers i equipaments en desús i tancats.
 • Els espais abandonats es degraden i degraden el seu entorn. Són nius de porqueria i plagues. Els carrers plens de botigues tancades, cases on no viu ningú i solars abandonats són carrers sense vida.
 • En aquests habitatges, solars, botigues, tallers i equipaments que ara estan buits hi ha molt treball, molts materials i molts diners invertits, és a dir, com a societat hi hem abocat molts recursos per tenir-los ara en desús.
 • Un tipus especialment greu d’espai buit és un equipament públic que no s’utilitza. A la nostra ciutat, fruit de la inoperància dels successius governs municipals, tenim diversos equipaments infrautilitzats, i fins i tot altres d’abandonats, alguns des de fa una pila d’anys.

espaisbuits (4)

Quins objectius tenim?

Els objectius que ens hem plantejat per assolir són:

1. Volem que s’elabori de manera participativa i s’aprovi un Pla d’usos socials dels espais buits que tingui com a objectiu activar aquells equipaments, solars, locals i habitatges, entre altres, que porten un temps en desús, mitjançant un ampli ventall de mesures que inclogui, entre d’altres:

 • L’enduriment de la política municipal envers els bancs i els fons d’inversió que mantenen habitatges buits a la ciutat.
 • La promoció de formes de masoveria urbana i del lloguer social.
 • La cessió, permanent en uns casos, temporal en altres, de solars i equipaments a entitats veïnals, artístiques, esportives i culturals perquè hi facin activitats.
 • La revitalització de locals comercials buits amb activitats artístiques.

2. Volem que l’Ajuntament activi immediatament alguns d’aquests espais per a l’ús ciutadà. Per exemple:

 • A l’antiga escola Sant Just, mentre l’equipament o el solar no tinguin un altre ús, es podrien organitzar activitats per a infants i joves.
 • En una vintena de solars buits escampats per tots els barris, l’Ajuntament podria pactar amb els seus propietaris, a canvi de rebaixar-los l’IBI, l’ús temporal dels seus solars, mentre no els necessitin, i obrir un procés participatiu entre el veïnat perquè aquest determini quin ús li vol donar.

espaisbuits (1)
 

Nova web: cens dels espais buits a la ciutat

Per fer seguiment de la campanya, fer difusió de les activitats i dels avenços, hem posat en marxa la web: recooperemespaisbuits.somgramenet.cat

En aquesta web, entre d’altres, es troba el cens d’espais buits que hem començat a elaborar i que volem anar ampliant i actualitzant amb la col·laboració dels veïns i veïnes. Hi ha un formulari on es poden enviar fotos de solars, habitatges, equipaments, tallers, locals comercials, etc. indicant l’adreça i qualsevol altra informació que es tingui.
 

 
Més enllà de la col·laboració puntual, la campanya ReCOOPerem espais està oberta a totes les persones que hi vulguin participar per millorar Santa Coloma donant un ús social als espais buits.Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

One thought on “Nova campanya #recooperemespaisbuits

 • Colomenc

  Excelente propuesta la que presenta SOM Gramenet, para validar la voluntad de cambio que propone el PSC de Sta. Coloma.

  La idea de debatir con los vecinos para proponer alternativas de usos a espacios que están infrautilizados o directamente abandonados, por todos los rincones de Santa Coloma, es una oportunidad de crear complicidad e implicación con las Entidades de los barrios, en pos de una mejor convivencia y cohesión social, al tiempo que recupera aquel espíritu del Plan Popular que tanto aportó al devenir de nuestra ciudad.