SOM ret comptes!


Expliquem la feina feta durant els primers mesos de legislatura

El proper dimarts farà 6 mesos de les eleccions municipals, realitzades el passat 24 de maig. En aquella data SOM Gramenet vam esdevenir primera força a l’oposició amb 6 regidors, uns resultats molt bons. Tanmateix, i per posar en context de la situació que vivim i de la feina que fem, cal posar en valor el fet que estem davant d’una majoria absoluta, amb 14 regidors, del PSC.

Aquesta situació ens fa tenir una gran responsabilitat per fiscalitzar la feina del govern i anar introduint qüestions programàtiques, amb la importància extrema d’anar obrint cada cop més vies de lluita i incidència al carrer.

Els resultats electorals, a més, ens han portat a tenir presència, a través de la coalició supramunicipal  Poble Actiu, al Consell Comarcal i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, organismes opacs dels quals estem esbrinant el seu funcionament i competències.

Va ser el 13 de juny de 2015 el dia en què es va constituir el nou Ajuntament, el dia que els nous regidors i regidores vam prendre possessió del nostre càrrec i en el que Núria Parlon (PSC) amb majoria absoluta però amb els únics vots del PSC, el seu partit, va ser investida alcaldessa. Posteriorment a aquest fet vam patir situacions que ens feien entreveure per on anirien els trets durant els propers 4 anys: incertesa,  rumorologia i manca d’informació.

Davant d’aquesta situació hem mostrat, en aquests pocs mesos, que hi ha una altra manera de fer les coses treballant de forma col·lectiva i amb consens. Ho resumirem en 4 eixos: transparència, coherència, fiscalització i eines de futur.

 

 1. TRANSPARÈNCIA
 • Informacions al nou web: ens hem dotat d’un nou espai web on es pot conèixer qui som els regidors i regidores (actuals i futurs), la distribució de tasques i la feina feta, així com les vies per interactuar amb nosaltres.
 • Els i les regidores hem posat a disposició pública la nostra declaracions de béns que es pot trobar al web de l’Ajuntament.
 • El codi ètic de SOM Gramenet defineix que en cas de rebre retribucions el sou dels regidors i regidores serà de tres vegades el salari mínim interprofessional. En l’actualitat SOM Gramenet tenim dret a una retribució completa d’entorn els 2200€ mensuals (portaveu), limitant-la a 3 SMI i fent reducció a mitja jornada cobrant 972€. Els diners restants es traspassen a SOM Gramenet per definir el seu ús. La resta de regidors cobren indemnitzacions per assistència a plens i comissions informatives 208€.
 • En tant disposem d’una persona fent tasques administratives hem procedit a obrir un procés de contractació mitjançant un concurs transparent a través de la borsa d’administratius i administratives de l’Ajuntament de Santa Coloma, no triant a dit. Aquest procés ha estat llarg i ens ha requerit temps: per fer les entrevistes, per explicar a recursos humans de l’ajuntament el procés que volíem engegar – i que ens miressin amb cara estranya, ja que el procés habitual és triar a algú del partit i no fer-ho així trenca els esquemes. La nostra conclusió és que ha valgut la pena dur a terme un procés obert i transparent ja que estem posant en pràctica aquelles formes de fer que entenem que ens portarien a un sistema més just, més igualitari i més ètic…Rebutgem col·locar a dit i demostrem que la transparència és possible en la selecció de personal.

 

 1. COHERÈNCIA
 • Compliment del programa i del codi ètic: complim el programa i el codi ètic allà on té capacitat de decisió, ja sigui en les nostres actuacions o bé traslladant posicionaments i propostes polítiques a través del programa electoral.
 • Treballem per la supressió de privilegis: Hem rebutjat targetes d’aparcament de Gramepark, gratuïtes per a regidors, i el càrrec de cap de l’oposició amb tot allò que comporta: una persona amb dedicació completa (37.193,55€ anuals) i un coordinador tècnic col·locat a dit  (45.000€ anuals). La proposta alternativa realitzada per SOM és que aquests recursos es destinin a un projecte social de ciutat i no a una formació política. Rebutjar aquestes qüestions, des d’una òptica de voler transformar la lògica de funcionament de les institucions, denota, amb humilitat, que és possible una forma diferent de fer les coses. S’ha decidit no mantenir un càrrec, creat l’any 2011 per beneficiar llavors al PP, perquè un sol grup polític no representa al conjunt de grups de l’oposició: cadascú representa a les persones que li van votar i es deu als seus ideals i a les seves assemblees. Per tant, cada grup ha de poder defensar les seves idees en igualtat en tinguin més o menys, de regidors. L’oposició ha de disposar dels mitjans i recursos necessaris per desenvolupar la seva tasca, però fent que aquests siguin igualitaris per a tothom, sense privilegis.
 • Treballant al costat d’entitats i donant-les rellevància: assumim les accions, i reivindicacions, així com traslladem informacions que es mouen per l’Ajuntament a les entitats. Podem parlar de Can Zam, de la MAT, del treball amb l’Assemblea Groga, la PAH…sempre posant per davant l’interès col·lectiu i no de partit, traslladant les propostes d’acció en aquests espais.
 • Per conèixer la realitat, treballem el coneixement i anem visitant projectes i entitats: els centres de Grameimpuls, el Patronat de la Fundació Hospital Esperit Sant i treballadors d’aquest, el projecte social Dojo Can Peixauet entre d’altres.

 

 1. FISCALITZACIÓ
 • Fiscalitzem el funcionament de l’empresa municipal Gramepark: denunciant el pagament d’interessos a bancs d’1M€ i el pagament del dèficit d’1,5M€ a través de les arques municipals.
 • Fiscalitzem els casos de portes giratòries: tenim el cas d’Antoni Fogué, ex-regidor de l’Ajuntament i ex vicepresident de la Diputació. 28 anys vivint de la política. I ara contractat com a assessor de Gerència a la Diputació de Barcelona, sense arribar a tornar al seu anterior lloc de feina com a treballador laboral indefinit a l’Ajuntament, passant a cobrar prop de 90.000 € anuals, en comptes de 30.000€ que hauria cobrat.
 • Fiscalitzant programes, plans d’actuació i processos de participació, a través també d’al·legacions a projectes com el Pla de Qualitat de l’Aire, Ordenances fiscals, pressupost
 • Denunciant l’incompliment d’acords com ara la retirada de manera simbòlica d’una de les plaques on apareix l’exalcalcalde Bartomeu Muñoz, imputat, per denunciar l’incompliment de l’acord de retirar-les.
 • Atenent demandes de veïns i veïnes amb problemes als barris.

 

 1. TOT UN FUTUR PER COMENÇAR: LÍNIES PRIORITÀRIES
 • Cap a on anem. Aquets és el repte que comencem a traçar entre totes i tots. Ja ho hem dit, partim d’una realitat a la institució amb majoria absoluta del PSC. És per això que el nostre futur immediat està en l’elaboració d’un pla de treball al carrer, que repercuteixi en la feina institucional.
 • Tenim molts front oberts per transformar Gramenet. El treball prioritari, per tant, serà treballar en les diferents àrees temàtiques establertes fent incrementar la denúncia social i la mobilització.
 • Fem les coses amb sentit: tenim un programa elaborat de forma col·lectiva i participativa, que hem d’anar desenvolupant i actualitzant.
 • La nostra presència a l’Ajuntament només té i tindrà sentit si la gent s’organitza al carrer. Per tant, toca continuar lluitant, a la nostra ciutat, perquè la majoria absoluta del PSOE no esdevingui una majoria absolutista com ja ha anat denotant en algunes actuacions.

Aitor Blanc
Regidor de SOM Gramenet


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.