Crònica del consell d’administració de Gramepark


El dilluns 28 de setembre es va celebrar el primer consell d’administració de Gramepark de l’actual legislatura. SOM Gramenet vàrem participar d’aquest consell amb la voluntat que els punts del ordre del dia no passessin sense pena ni glòria i es pogués generar debat malgrat tot sembli estar “lligat i ben lligat” gràcies a la majoria absoluta del PSC. Un forat al sostre i goteres a la sala de reunions donaven una imatge literal de la situació de Gramepark: la insostenibilitat i l’endeutament perpetu.

Des de SOM Gramenet vam demanar al Consell d’Administració la celebració d’una jornada informativa per posar al corrent als nous membres de la situació actual de la empresa i els seus plans de futur, ja que en el primer consell se’ns ha convocat amb 1 dia hàbil de temps i la sensació que teníem en veure aquesta forma de fer és que volen que siguem mers espectadors i que no cal que entenguem de que va la cosa. En el consell és va acceptar el compromís de fer aquesta trobada informativa prèvia al proper Consell d’Administració que entenem que ens ajudarà a ubicar-nos i a poder desenvolupar el nostre paper fiscalitzador amb més garanties.

D’altra banda es van presentar els estats financers de l’exercici 2014 i estats financers del 1r i 2n trimestre de 2015 complint amb les obligacions de subministrament d’informació segons la Llei Orgànica d’Estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. Aquests informes es presenten en forma de resum on els valors es descriuen agregats, aquest fet impossibilita el seu estudi ja que no es coneixen l’origen de les despeses ni del patrimoni… Existeixen les memòries de cada exercici que estan disponibles a la seu de Gramepark.

Des de SOM Gramenet vam aprofitar aquest punt per demandar, com a exercici de transparència cap a la ciutadania, que l’estat financer de l’empresa municipal sigui publicat en un mitjà accessible i de forma fàcilment comprensible, ja que el dret a la informació és fonamental per a que els veïns i veïnes de Santa Coloma puguin controlar la gestió de la Empresa i mai no es tornin a repetir situacions passades. La nostra proposta va consistir en posar a disposició a través de la pàgina web dels estat comptables de Gramepark mitjançant l’adopció d’un mètode similar al treballat per l’observatori ciutadà municipal (www.ocmunicipal.net) per presentar els comptes de forma gràfica i detallada. Actualment la pàgina web de Gramepark és la expressió de la opacitat.

 

Captura de pantalla de la web de Gramepark

Captura de pantalla de la web de Gramepark

D’altra banda es va sotmetre a votació també un punt sobre el refinançament de dos deutes amb el grup BBVA. En aquest punt vam votar en contra, ja que entenem que aquest endeutament és conseqüència del llegat en gestió especulativa “modus operandi” Pretòria i pel que hem pogut intuir en els annexos del informe corresponent a la liquidació del exercici 2014, el deute actual de Gramepark ascendeix a la xifra de més de 41 milions d’euros i es té previst el pagament d’aquest deute a raó promig de 1,5M d’euros/any, segons la previsió a 10 anys, fet que ens portaria, suposadament ja que no hi ha més informació de futur, a pagar durant gairebé 30 anys el deute actual. Des de SOM Gramenet considerem que aquesta situació és insostenible. I malgrat el refinançament suposi una reducció ens els tipus d’interès i per tant unes millors condicions, pensem que cal auditar el deute de Gramepark i decidir que paguem i que no als bancs desnonadors, com a mínim fins a que totes les necessitats bàsiques dels colomencs i colomenques estiguin cobertes.

A l’Estat espanyol s’ha produït una col·lectivització del deute, és a dir, entre tots i totes hem rescatat als bancs. En el cas del banc amb qui es refinança el deute es van injectar 13.005 Milions d’Euros a dues de les entitats que han estat absorbides per aquest Grup, això implicaria que els colomencs (fent una correlació pels habitants que té Santa Coloma respecte a la resta del Estat) “ja haguem pagat” 39 Milions d’Euros al grup BBVA xifra propera al deute total de Gramepark. Tot i així, és just que seguim pagant interessos a aquests bancs que han fet negoci a costa nostra i que a sobre hem rescatat quan les coses no els han anat tan bé? (perquè malament del tot tampoc els ha anat). Nosaltres pensem que no.

A més, en cas de demora en els pagaments, s’hauria de fer front a un interès que podria suposar un 25% de la suma total garantida. Des de SOM Gramenet creiem que han de ser els Municipis el primer bastió des del que fer front a un sistema econòmic i financer profundament injust i que avantposa els interessos privats als drets fonamentals. Cal auditar el deute de Gramepark i tenir un debat profund i tranquil amb propostes per fer front a aquesta situació.

SOM Gramenet creiem fermament que cal desobeir i desoir a un règim que privatitza els beneficis i socialitza les pèrdues, volem el repartiment just de la riquesa. Per això, considerem que cal retornar a Santa Coloma el què és seu i no pagar ni un cèntim més als qui ataquen al dret al habitatge: els bancs desnonadors.

Patrícia Lafuente
Regidora de SOM Gramenet


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.