A Santa Coloma, una altra seguretat és possible


Fotografia: muroshablados.es

Davant la situació actual de crisi social a la nostra ciutat que s’ha agreujat arran de la pandèmia i que ha fet augmentar la sensació d’inseguretat i el reclam de l’augment de la presència policial, des de SOM Gramenet volem apostar per un altre model de seguretat i per repensar i replantejar aquestes polítiques des del treball social i la cultura per la convivència i la pau.

La situació actual de crisi social a la nostra ciutat s’ha agreujat arran de la pandèmia i ha fet augmentar la sensació d’inseguretat. Hi ha veus que reclamen l’augment de la presència policial i, des de SOM Gramenet, volem aportar solucions des d’un altre model de seguretat, que parli des del treball social i la cultura per la convivència i la pau.

Cal un pla de prevenció social que doni resposta a les necessitats urgents d’alimentació, habitatge i salut, que les Administracions no estan donant, i potenciar la xarxa de suport veïnal que enforteixi les relacions i no ens faci sentir soles i aïllades, amb la que ens puguem donar suport i ajudar-nos a tirar endavant.

La situació d’incertesa d’aquest moment fa trontollar el que és fonamental: les relacions amb qui estimem, un treball digne que ens permeti sostenir-nos, la salut per viure, l’educació per créixer… Així és impossible sentir-se segura. I en aquesta sensació de des-governança en què els nostres drets es troben amenaçats, s’agreugen molt les desigualtats.

Apostem per models de seguretat més avançats, de proximitat i basats en la intervenció social i la mediació, més participatius, que són reconeguts arreu del món i compartits per molts governs amb una visió ampla i democràtica del que ha de ser l’autèntica seguretat i la bona convivència ciutadana.

La seguretat també l’hem de garantir entre totes, i cal prevenir: cap acomiadament, cap desnonament, ningú passant gana, ningú dormint al carrer. La repressió no atura la inseguretat, la fa canviar de forma o de lloc, però no l’atura.

Podria ser un bon moment per començar a treballar d’una altra manera i deixar de banda la seguretat més repressiva i racista, a la història, i no al futur d’aquesta ciutat. Ens cal participació, transparència i justícia, i solucions que resolguin les arrels i no només la superfície dels problemes.

Santa Coloma de Gramenet, a 10 de juliol de 2020


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.