Riu Besòs: exigim que qui contamina pagui


Avui un gran incendi en una empresa de reciclatge de dissolvents i residus industrials al polígon de Can Buscarons de Baix, a Montornès del Vallès, ha obligat al confinament de la població de l’entorn, a tancar l’accés al ParcFluvial del Besòs i ha produït una alta mortalitat dels peixos del Besòs.

Aquest incendi és un atemptat ecològic contra el nostre riu. Hem pogut veure, entre altres peixos, anguiles mortes, una espècie en perill d’extinció. Testimonis asseguren que el riu ha baixat de color vermell a causa dels dissolvents vessats i inclús en flames en alguns punts. 

Fotografia CCMA

Davant d’aquests esdeveniments, ens fem diverses preguntes: Quin impacte ha tingut el vessament de substàncies tòxiques en l’estat ecològic del riu? Quina regressió en la millora de la biodiversitat d’aquests darrers anys ha produït el vessament?  Les primeres impressions semblen desoladores.

Després d’aquests fets ens preguntem: Qui assumirà responsabilitats? Com garantirem que un fet com l’ocorregut avui no es torni a repetir?

Estem parlant d’una empresa, DITECSA Soluciones Medioambientales – DERPIN, que segons un informe d’inspecció ambiental de 2018 ha funcionat sense garantir un funcionament adequat en el compliment de les condicions ambientals. I estaríem parlant d’una administració pública que no ha actuat al respecte.

Des de Som Gramenet considerem que qui contamina ha de pagar i reparar, i que l’administració pública ha de vetllar per assegurar que situacions com les d’avui no es repeteixin exigint mesures de seguretat i promovent una economia basada en la vida i no en la destrucció.

El nostre riu, el Besòs, també és vida! Responsabilitats i reparació!


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.