Sobre el “solar” i els arbres del carrer Amèrica


M’agradaria que no ens féssim trampes al solitari. Cal, sempre, fer memòria davant els esdeveniments. Aquestes setmanes cridem al cel per la tala d’arbres i l’inici d’obres al solar ubicat entre el carrer Amèrica i Prat de la Riba a Santa Coloma de Gramenet. Però què és el que ha passat realment en aquell espai? Segurament moltes de nosaltres encara el reconeixem com el lloc on estaven els Adokines.

Si aquest espai ha estat molts anys un “solar” és perquè així ho van voler les administracions públiques i judicials. Va ser el 27 de febrer de 2007 la data en què van desallotjar el què fins llavors havia estat el CSO Adokines (centre social, habitatge, el que arribés a ser en els seus 11 anys d’existència). En aquell espai on hi havia diverses casetes, jardí i horts, en el seu moment, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet s’havia compromès a fer un parc-jardí i una escola bressol. Un cop efectuat el desallotjament, aquest compromís, però, es va oblidar. Ens quedem doncs, a la ciutat, des de l’any 2007, amb un solar abandonat per, finalment, construir pisos i més pisos amb ple desconeixement de veïns i veïnes de l’entorn.

I què ha passat durant tants anys? Governs municipals amb composició de colors diversos i cap solució, cap veu alçada més enllà de la que podien fer els moviments socials de la ciutat davant els fets consumats i, també, recordant la situació diverses vegades a l’Ajuntament des de l’oposició (recordo haver-se fet i investigat tant des de Gent de Gramenet com des de Som Gramenet).

L’any 2016, revisant documentació vam tornar a denunciar la situació, donat l’abandonament del terreny propietat de REGESA (empresa del llavors Consell Comarcal del Barcelonès), en tant que l’any 2009 es va signar un conveni entre l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el Consell Comarcal del Barcelonès per tal que REGESA construís una Escola Bressol. I és quan revisem aquesta documentació que ens assabentem que aquests terrenys públics es posaven a la venda. Si, uns terrenys públics destinats a equipaments –una escola bressol- a la venda.

Malgrat la denúncia pública feta en el seu moment van ser poques les veus que van criticar aquestes actuacions. I aquí és on ens trobem ara. Sense centre social-habitatge, ni horts, ni arbres, ni escola bressol-. La constructora BeCorp comença a fer dos edificis que pel que sembla arribaran a tenir 6 pisos d’alçada.

Ara ha saltat la preocupació en talar-se els dos arbres que encara restaven al solar. El que ens hauria de preocupar és que es talin els arbres i haver-nos deixat vendre els terrenys deixant-los en mans privades i, finalment, sense equipament públic.

Aitor Blanc

Ex-regidor portaveu de SOM Gramenet


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.