Ser jove en temps políticament convulsos


SER JOVE EN TEMPS POLÍTICAMENT CONVULSOS

Quantes vegades hem escoltat allò de què sabràs tu, ets massa jove, sembla que ser jove t’impedeix tenir opinió sobre qualsevol esdeveniment ja sigui familiar o públic, l’edat sembla que t’incapacita de tenir pensament i veu pròpia.

A Catalunya hi ha més d’un milió de joves, persones entre 15 i 29 anys, que estan formant el seu pensament i el seu esdevenir com individus dins d’una societat. Durant aquestes edats trobem la etapa puntera de la socialització de les persones, entenem socialització a la Sociologia com el procés de relacionar-te amb el teu entorn, el que podem denominar com la “personalitat”. Trobem una primera etapa que es desenvolupa a casa, durant els primers anys de vida, on aprens què és bo i què dolent, on ens ensenyen com ens hem de comportar; a l’adolescència trobem la segona etapa i, aquesta, al meu parer és la més important, ja que et defineixes com a persona individual dins d’una societat, el teu voltant et va fent com ets i ets d’una determinada manera pel teu voltant. Aquesta mai acaba i pot anar canviant durant tota la vida.

En aquesta etapa de socialització secundària moltes joves s’interessen per la política; en el 2016 trobem que al voltant de la meitat de les joves entre els 18 i els 24 anys participaven o tenien intenció de participar en les eleccions, però només al voltant d’un 14% estaven satisfetes amb el sistema democràtic. Les dades també ens mostren que les joves són les més actives en manifestacions i associacions i és situen més a l’esquerra que la mitjana de la població.

Totes aquestes dades sense posar-les en context són paper mullat, així doncs, tornat a la socialització secundària, els partits polítics saben que al jovent se’l pot guanyar a casa seva, és a dir, a les xarxes socials. Per això i, cada vegada més, trobem polítics influencers, els quals retransmeten en directe per Instagram, mems simples i virals, trobades amenes que són mítings, etc. Fer creure a les joves que ets jove quan de veritat no ho ets, et pot sortir molt bé o et poden descobrir el número ben aviat.

Tractat a les joves com un igual, com una persona amb les mateixes capacitats que una adulta i, segurament, amb els mateixos coneixements, és la manera d’apropar la política a cada racó d’una barriada, és el que qualsevol política s’hauria de proposar.

Així doncs, quan et tornin a qüestionar el teu pensament per ser jove, perquè no tens edat per opinar de segons quins temes, recorda que ets el futur i que ets igual o més necessari que qualsevol, però ningú va dir que fos fàcil ser jove en temps políticament convulsos.

Marta L. Molins (Politòloga i jove)


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.