Compromís local per a la solidaritat global


Des de Santa Coloma: Compromís local per a la solidaritat global

Poc a poc s’està obrint pas una nova sigla: els ODS. És un acrònim que ja fa uns anys que circula sobretot en els ambients de la cooperació, la solidaritat, el treball social, la cultura i les ONG, una sigla que ja s’ha fet clàssica i que ben segur tothom sap que significa.

En canvi, dels ODS encara s’ha de parlar i explicar, i molt: Són els anomenats Objectius de Desenvolupament Sostenible, una llista de 17 objectius aprovats fa uns tres anys per les Nacions Unides amb el suport de uns 200 països.

Signifiquen un conjunt de propostes que conformen una autèntica agenda política universal de caràcter integral de cara al 2030. L’anomenada Agenda 2030. Podríem dir que la supervivència de la humanitat està en risc en aquests moments i que justament aquesta Agenda i aquests Objectius poden ser el motor d’un veritable canvi de rumb per a garantir la sostenibilitat global i local. Per primera vegada, s’ha marcat una Agenda de màxims i no de mínims.

A diferència dels anteriors Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni-ODM, aquests ODS són un autèntic ‘repte històric’ que ens implica a tothom, no només a les zones empobrides del Sud, sinó a tots els països, regions, ciutats i a tota la població del planeta, també a nosaltres, a la nostra ciutat de Santa Coloma de Gramenet.

I és que per aconseguir un avenç significatiu i fer passos importants en aquest sentit, cal la participació decisiva dels governs locals i la imprescindible de la ciutadania. Som nosaltres els que podem fer d’agents de canvi i per començar cal fer més i millor sensibilització, educació per la pau, difusió i coneixement de la nostra realitat i la d’arreu.

El plantejament dels ODS té sentit de transformació i d’acció i demostra la importància del reforç del treball local per reforçar la igualtat, la democràcia i la participació. Per això, és la nostra responsabilitat fer-los aterrar i concretar-los a la nostra ciutat i al nostre entorn més proper.

Això significa que a partir d’ara hem de tenir en compte aquests ODS no com un instrument de treball a la nostra ciutat sinó com a eix principal per a tota l’acció local en tots els àmbits, des de l’urbanisme, a l’esport, l’habitatge, la salut o el medi ambient i tant des del govern local com de les entitats i les persones. Per aconseguir una ciutat i uns veïns en línia amb el desenvolupament global!

De què parlen els ODS:

1. Eradicar la pobresa a tot el món i en totes les formes,

2. Posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible,

3. Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats.

4. Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom.

5. Aconseguir la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i nenes.

6. Garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l’aigua i el sanejament per a totes les persones.

7. Garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a totes les persones.

8. Promoure el creixement econòmic, sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom.

9. Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació.

10. Reduir la desigualtat en i entre els països.

11. Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.

12.  Garantir modalitats de consum i producció sostenibles,

13. Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes.

14. Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, mars i recursos marins per al desenvolupament sostenible.

15. Protegir, restaurar i promoure l´ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, aturar i revertir la degradació del sòl, i aturar la pèrdua de la biodiversitat.

16. Promoure societats pacífiques i inclusives per tal d’aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar accés a la justícia per a totes les persones i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.

17. Enfortir els mitjans per a implementar i revitalitzar l’Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible.

Per saber-ne més: https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/objetivos-de-desarrollo-sostenible/


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.