Negativa del PSC a treballar amb Banca Ètica


SOM Gramenet va presentar al Ple del passat dilluns dia 25 de juny una moció en favor de la Banca Ètica. Una moció que compta amb nombrosos precedents, molt semblant a la votada en molts altres municipis del país com Igualada, Manresa, Sabadell, Valls, Montcada i Reixac, Alella, Terrassa, Molins de Rei, Cornellà, Vic, Santa Margarida i els Monjos, Abrera, Torelló, Calafell, o a la Diputació de Barcelona.

Sota el nom “SANTA COLOMA DE GRAMENET, COMPROMESA AMB LA BANCA ÈTICA”, la moció començava apuntant que l’activitat econòmica no és neutral, i que tota decisió econòmica és, en darrer terme, també una decisió ètica.

La moció feia èmfasi en la importància d’anar trencant, progressivament, amb les entitats financeres convencionals, com BBVA, Banc Santander, Bankinter, CaixaBank, Banc Sabadell o Bankia, que mantenen vincles financers amb les principals empreses d’armament i segueixen ordenant desnonaments de forma sistemàtica. Entitats, en definitiva, que amunteguen les seves riqueses a costa de la població, i amb actuacions poc o gens ètiques. Tal i com va explicar el regidor Jordi Garcia, que presnetava la moció, “fer un canvi sobtat i de grans dimensions cap a les finances ètiques i cooperatives és difícil, però cal començar, i la millor manera és associant-s’hi i utilitzant la seva operativa bancària”.

La moció, que va ser REBUTJADA per Ciutadans, Partit Popular i el mateix govern del PSC, presentava les següents propostes d’acords, entre d’altres:

Treballar, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, de manera activa amb la banca ètica a Catalunya.

Establir contactes, abans de quatre mesos a partir de l’aprovació de la moció, amb les diferents entitats de finances ètiques i cooperatives amb oficines a Catalunya per conèixer-ne el funcionament i els serveis que ofereixen, amb l’objectiu d’avaluar de manera adequada, conjuntament amb els tècnics i els grups municipals, quins recursos podrà dipositar-hi l’Ajuntament, una qüestió que serà debatuda en un proper Ple d’enguany per aplicar-la al pressupost municipal per al 2019.

Traspassar, com a mínim, del pressupost municipal per al 2019, a les entitats de finances ètiques i cooperatives, la gestió bancària de la partida pressupostària dedicada a Cooperació i Solidaritat, més les subvencions atorgades a aquestes entitats, una xifra que aquest 2018 puja a 389.035 euros.

Cercar solucions tècniques i legals per prioritzar, l’Ajuntament i les empreses que en depenen, la contractació de serveis financers amb les entitats de finances ètiques i/o cooperatives un cop els serveis contractats amb la banca tradicional vagin finalitzant.


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.