Ciutat Vella de Santa Coloma: dies de resistència


Explicar, en una sola entrada de web, tot el succeït els darrers dies en relació a les protestes pels enderrocaments del barri vell de Gramenet, és complicat.

La ciutat està vivint una de les lluites per la ciutat més sonades i amb més implicació veïnal en molt de temps. Gent de la ciutat, tant joves com grans, estan unint forces per aturar el que ens vam prometre, anys enrere, en els foscos temps del PSC de Bartomeu Muñoz, que no volíem tornar a permetre; el re-sorgiment del monstre urbanístic de grans edificacions a una ciutat ja molt casitgada pel boom del totxo i les bombolles immobiliàries.

Ara fa un parell de setmanes, SOM Gramenet anunciavem una concentració en protesta al PERI Ciutat Vella II, que consisteix, essencialment, en dues macro-edificacions en ple casc antic de la ciutat i que, òbviament, té com a conseqüència l’enderrocament de diverses cases i edificis de gran valor històric. A més de vivendes de particulars, entre les case afectades es troba, ni més ni menys, l’antic edifici de l’Escola Manent, la primera Escola Republicana de Santa Coloma.

Dimarts 29 de maig, la Plataforma Salvem Ciutat Vella, ànima i motor de totes les mobilitzacions i protesetes dutes a termeen tots aquests dies, alertaven que la Guàrdia Urbana estava prenent nota de les vivendes on hi havia persones vivint, i que estava previst, amb una nota enganxada com a únic avís al veïnat, que els enderrocaments començarien de forma imminent; al dia següent, per a ser més exactes. Les alertes vàren saltar, i la resposta va ser immediata: al dia següent (dimecres 30), a primera hora del matí, un bon grapat de persones ens concentràvem – algunes encadenades a portes i valles, com a protesta – al carrer del Pedró, el carrer més afectat pel pla urbanístic.

Malgrat que la temptativa d’enderrocament per part dels obrers va començar, va topar amb una resistència inesperada. Les persones concentrades al carrer Pedró, van tirar a terra les valles, aconseguint, així, frenar els enderrocs. I, des de llavors, fins a dia d’avui, a Ciutat Vella de Santa Coloma, resisteix, mentre seguim a l’espera de notícies sobre l’evolució del projecte i el futur d’un barri que forma part de la nostra Història i Memòria col·lectiva colomenca.

Per a informació més detallada de tots els fets, accions i protestes succeïdes en aquests darrers dies i properes informacions, podeu seguir el Facebook i Twitter de la Plataforma Salvem la Ciutat Vella de Santa Coloma.

També n’hem estat fent el seguiment (i seguim) des de les xarxes socials de SOM Gramenet.

Us deixem enllaços a notícies de diverses mitjans que han fet seguiment de la situació:

 

Notícia a La Directa:

Salten les alarmes per un gratacels al centre històric de Santa Coloma de Gramenet

Vídeo de la notícia a La Directa:

Notícia al Línia Nord:

https://comunicacio21.cat/noticies-linianord-barcelonesnord/127818-tensio-al-centre-de-santa-coloma-pels-enderrocaments

Notícia al Diari Jornada:

https://www.diarijornada.coop/actualitat/20180531/veins-santa-coloma-frenen-enderroc-duna-quinzena-dimmobles-ciutat

Notícia al Diari Ara:

https://www.ara.cat/societat/Santa-Coloma-sencadenen-contra-urbanistic_0_2024197710.html


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.