Oïdes sordes al Ple Extraordinari.


Oïdes sordes i de nassos contra una paret.

Aquesta és, més o menys, la sensació que va quedar al cos de molts dels assistents al Ple Extraordinari, sobre el procés participatiu de Can Zam, ahir a la nit. La sensació d’aquelles persones i entitats que van impulsar-lo. Un fet sense precedents a la nostra ciutat; un Ple Extraordinari que no venia del govern, sinó des de l’oposició (SOM Gramenet i ICV-EUiA-Gent d’Esquerres).  Efectivament, mai havia passat . La petició de Ple Extraordinari la vàrem fer amb la premissa de fer partícep a la Plataforma en Defensa de Can Zam i la Serralada de Marina, per sentit comú i per dret moral: l’entitat de la ciutat que porta a les seves esquenes la lluita, el compromís i el debat respecte a Can Zam des de fa més temps.

41 anys de lluita. 41 anys de mobilitzacions, d’assemblees, de feina, d’implicació física i emocional per a aconseguir un Parc de Can Zam verd i frondós; un pulmó indiscutiblement necessari per a una ciutat superpoblada, grisa i contaminada com Santa Coloma de Gramenet (una de les poblacions amb major densitat de població de Catalunya, de tot l’estat espanyol i d’Europa). Quan es parla del canvi climàtic, de desforestació, d’allò de “Ei, que el planeta se’n va en orris, que ens n’anem tots, a fer punyetes!”; no es tracta d’idees abstractes. Parlem de cada acció que fem, de cada decisió que prenem… i també de cada acció que deixem de fer per evitar-ho.

Més enllà d’aquesta reflexió, però, el Ple anava sobre el Procés Participatiu. Aquesta reflexió inicial, però, no és perquè sí. Perquè ens situa en el rovell de l’ou de la qüestió. I és que, per a molts, Can Zam ha de ser una màquina de fer diners, més que un pulmó per fabricar oxigen i qualitat de vida. Bé, n’hi diuen “projecció de la ciutat a nivell internacional”. És a dir, promoure macrofestivals i macroconcerts. O sigui, una immensa esplanada de ciment o terra, estèril i totalment desforestada (inútil, per cert, durant 360 dies l’any, ara. Una altra mena d’espai, podríem aprofitar-lo molt més!). Opció clarament incompatible amb la necessitat d’una zona verda i la reivindicació històrica del parc verd i frondós. De sentit comú, oi? Ara bé, la opció de macroconcerts i macrofestivals al costat de casa resulta, d’entrada, molt llaminera i “popular”. I omple butxaques que dóna gust, però… les butxaques de qui? Per a quina mena d’empreses, seria la cessió i la gestió de tot això? Revertiria, realment, en la ciutat i en els seus habitants? El govern del PSC, liderat per Núria Parlon, hereu de la “tradició política” del seu predecessor, el corrupte Bartomeu Muñoz, continua apostant, sens dubte, pel ciment enfront la vegetació.

I això ens porta, de nou i d’una vegada per totes, al propòsit concret del Ple Extraordinari. Per què pensem que el “procés participatiu” de Can Zam és en realitat un frau i es basa en la manipulació del govern del PSC de la nostra ciutat? Per què pensem que va clarament dirigit i conduït a afavorir una opció que impedeix i trenca amb el propòsit d’aconseguir, a la fi, un pulmó verd per a Santa Coloma? Tenim raons i fets. Concretament, 12. I us les resumim a continuació:

Val a dir que, en el Ple, (tret del propi govern del PSC, és clar) ningú, ni la resta de grups municipals, ni cap de les persones i entitats que varen prendre la paraula, varen qüestionar que aquest procés no era un procés participatiu com cal. Les intervencions de les entitats, en general, varen anar més encaminades a propostes i al debat sobre què volien per a Can Zam que no pas a la qüestió principal del Ple Extraordinari; la voluntat d’aturar aquest procés poc participatiu i poc transparent. Curiosament, en un Ple forçat per l’oposició dels grups d’esquerres i la Plataforma, per primera vegada, es donava el més semblant a un debat obert respecte als usos del parc.

El Ple extraordinari va finalitzar, després de diversos torns de rèplica i contra-rèplica, amb un contundent NO a aturar o a cap mena de rectificació del procés, el qual el primer Tinent d’Alcaldessa, Esteve Serrano, va qualificar d'”impol·lut”. També va negar rotundament cap mena de manipulació per part del PSC, quan el regidor Jordi Garcia va qualificar d’infame un vídeo promocional fet per l’Ajuntament (no del PSC, com a partit, sinó de l’administració pública, amb els diners de tots), clarament perniciós i destinat a assenyalar a les persones de la Plataforma en Defensa de Can Zam i la Serralada de Marina, per a confrontar-les amb la ciutadania, amb el pretext del procés de Can Zam. Una negació que va aixecar els comentaris d’indignació de molts dels presents. El vídeo, el podeu veure fent clic a la imatge del tuit que teniu més avall. Des del PSC, asseguren que no té cap mena d’intenció de manipulació. A partir del minut 4:10, podeu jutjar per vosaltres mateixos i comprovar que no són al·lucinacions nostres.

La lluita per Can Zam, doncs, continua. I fem nostres les paraules finals de Rafael Trias, de la Plataforma, en la seva intervenció al Ple d’ahir: “Fem possible el somni d’un parc verd i frondós. No abaratim els somnis!”

El tuit des del compte de l’Ajuntament, amb el vídeo clarament d’ús partidista , que mostra la manipulació del PSC. A partir del minut 4:10:

 


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.