La millor clàusula social, MUNICIPALITZAR!


Aplaçada, de manera indefinida, la licitació del servei de neteja d’edificis. La millor clàusula social, municipalitzar!

Tornem a parlar i a presentar batalla respecte al contracte del servei de neteja d’edificis municipals i centres docents públics de Santa Coloma de Gramenet; el conte de mai acabar.

CompteServPrivatSAMARRETAEn el mes d’abril de 2014 s’aprova una moció per estudiar i impulsar la municipalització del servei. A finals de 2016 es reben dos estudis externs. Abans de compartir-ne els posicionaments i lectures en un espai de treball, juntament amb els grups de l’oposició, tal i com s’havia acordat, el govern municipal del PSC tira pel dret unilateralment; decideix continuar externalitzant/privatitzant el servei. No només això, sinó que tampoc hi inclou cap mena de clàusula social en els plecs de condicions de la contractació.

En vista d’això, des de Som Gramenet encarreguem un informe al Col·lectiu Ronda (clic aquí per llegir l’entrada on en parlavem), el qual mostra clarament els avantatges de la municipalització del servei, refermant la nostra aposta política: recuperar la gestió pública directa del servei. Presentem aquest informe a l’equip de govern per a que sigui considerat, estudiat, debatut i, potser, replantejar la decisió de privatitzar el servei.

IMG-20170228-WA0015No obstant, en el darrer Ple de Febrer, la resposta per part del govern va ser, essencialment, tractar-nos d’inútils i ridiculitzar l’informe, sense voler debatre ni treballar ni un sol dels punts exposats i obviant possibles alternatives, tal com mostra l’estudi realitzat pel Col·lectiu Ronda a demanda del nostre grup municipal. Malgrat el mal sabor de boca, aquell Ple va servir per deixar clars els posicionaments de cadascú; l’alcaldessa Nuria Parlón ho va dir molt clar: “no municipalitzarem cap servei”.

Tot i això, des de Som Gramenet decidim continuar la lluita i ens reunim, fa just unes setmanes, amb les representants de les treballadores de l’empresa que ofereix actualment el servei; el Comitè d’empresa de LIMASA. En aquesta trobada vam presentar l’informe del Col·lectiu Ronda i vam parlar sobre l’aposta per la municipalització, la qual va tenir una molt bona acceptació. D’aquesta manera, continuem unint forces entre SOM Gramenet, altres grups de l’oposició i les mateixes treballadores del servei en el camí de l’aposta per la municipalització.

Però la història no acaba aquí: just després de tot això, i per a la nostra sorpresa, ens tornem a trobar amb un escenari desconcertant i sospitós: sense cap contacte previ amb els grups municipals de l’oposició, el govern, el PSC de Santa Coloma, ha decidit aplaçar – no se sap si suspendre definitivament – la licitació del servei de neteja d’edificis municipals i centres docents públics*.

Ara quina serà, l’aposta? Introduir clàusules socials a un plec que no en tenia cap i que ja es va aprovar en Junta de Govern i Ple municipal? Estudiar una alternativa per la municipalització del servei quan ja s’ha dit que no es municipalitzarà? Si més no, el que es genera és un escenari ple de dubtes i incerteses cap a les treballadores i la ciutadania en general.

Sabem que sortir a totes les fotos fa guanyar vots (fins al punt de canviar el dia del Ple municipal perquè a l’alcaldessa li ve de gust fer-se una foto presentant un llibre). Però quan la decisió és a les seves mans, l’alcaldessa i el seu equip de govern es fan enrere. Per això cal tenir clar que únicament amb la lluita s’aconsegueixen les coses.

MunicipalitzacioNinotsÉs per això que seguirem reclamant la municipalització del servei de neteja d’edificis públics. Perquè encara que s’incloguin noves clàusules, amb la municipalització l’Ajuntament podria estalviar-se un mínim de 2.000.000€, millorar les condicions laborals de les treballadores, i fer una aposta clara pel control públic, deixant de contractar empreses implicades en casos de corrupció, com succeeix amb LIMASA – la concessionària actual – respecte al Cas Pretòria.

En conclusió, emplacem el govern municipal a fer el que s’havia compromès l’any 2014: obrir un espai de debat amb els grups de l’oposició i les treballadores per debatre quina és la millor alternativa per a la ciutat.

Nosaltres, ho tenim clar. La millor clàusula social; municipalitzar.

*A l’anunci de licitació disponible al web municipal (link a l’anunci del web de gencat) s’indica que la data provisional per l’obertura de pliques seria entorn aquest 28 de març, però al Perfil de contractant de la Generalitat de Catalunya (link a la secció Perfil de contractant) ja s’indica que “la mesa de contractació d’obertura de pliques NO ES CELEBRARÀ en la data prevista inicialment”.Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

One thought on “La millor clàusula social, MUNICIPALITZAR!