Un cop més, NO a la privatització!


De promeses i privatitzacions: el servei de neteja d’edificis municipals seguirà en mans privades per voluntat del PSC

Després que a l’abril de 2014 el Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet aprovés una moció per a la municipalització dels serveis públics externalitzats per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, una moció en la que s’acordava “donar les instruccions als serveis tècnics corresponents per què estudiïn i impulsin la municipalització del servei de neteja d’edificis municipals i centres educatius, i la deixalleria municipal”, ara l’equip de govern (PSC) ha decidit, unilateralment, continuar amb el servei públic en mans privades.

 

Ja va donar les primeres passes continuistes – amb l’externalització de serveis- fa just uns mesos deixant la deixalleria municipal en mans d’una fundació i no subrogant els treballadors -abans restava en mans de SIRESA, empresa de capital públic filial de TERSA-. Des d’aquell moment ens restava l’esperança de recuperar el servei de neteja d’edificis municipals -actualment en mans de LIMASA, empresa afectada pel cas de corrupció conegut com a Cas Pretòria.

Des de l’abril de 2014 hi ha hagut una llarga espera per obtenir uns estudis “externs” relatius a veure la viabilitat de la (re)municipalització del servei. No ha estat fins a finals de 2016 que hem tingut en les nostres mans aquests estudis que es reclamaven constantment i mai es sabia que n’era d’ells. Els estudis encarregats, sorprenentment,  per l’empresa municipal Gramepark -i no directament per l’Ajuntament-, van estar encarregats a dues consultores “Uniaudit Oliver Camps, SL” i “Garrigues, SL”.

 

En resum, els estudis venien a dir que si es recuperés la gestió del servei  hi hauria un estalvi aproximat de 89.000€ -sense tenir en compte possibles despeses addicionals- però no es podria garantir l’eficiència del servei per les limitacions legals per contractar nou personal, tot i que sense especificar les funcions d’aquestes noves contractacions. Referent a les conclusions dels estudis posem en dubte la necessitat de nova contractació de personal -que seria de caire directiu-, que podria fer augmentar l’estalvi econòmic, més tenint en compte l’experiència d’altres municipis on els Ajuntaments estan (re)municipalitzant aquest mateix servei, com ara l’exemple de Cardedeu.

AlertaServeiNeteja_prova

Des de SOM Gramenet hem estat expectants als resultats d’aquests estudis -que no acaben sent més que recomanacions- i segons hi havia acordat entre els diferents grups municipals, ens havíem donat un marge d’estudi de la documentació per tal que els diferents grups municipals aportéssim la nostra visió. La sorpresa es va donar quan a la darrera Comissió informativa prèvia al Ple se’ns va presentar un punt per iniciar la licitació del servei, és a dir, per seguir amb el procés de privatització. Aquest punt, finalment, va ser retirat, no per voluntat de canviar de model si no per perill a que no passés el tràmit de la Comissió Informativa, no fos cas que faltant a aquesta diversos regidors del PSC, l’oposició votés en contra de la seva tramitació i no tinguessin la majoria suficient per tirar-ho endavant. I, per això, el PSC va decidir aprovar-ho directament a la Junta de Govern Local del passat 31 de gener de 2017. És a dir, una mostra més de la majoria absolutista, d’aplicar el “rodillo” amb l’oposició i trencar un marc de diàleg i treball que ens havíem auto-establert.

 

Per nosaltres l’aposta per la (re)municipalització de serveis parteix de la base ideològica a partir de la qual els serveis públics destinats a cobrir necessitats bàsiques de la ciutadania no han de ser un negoci. Entenem que amb les municipalitzacions, es pot aconseguir gestionar un servei de manera més econòmica, eficient, transparent, compartida i participada pels veïns i veïnes. En aquest sentit, no entenem que haguem de posar una empresa privada a prestar aquests serveis ja que el seu principal objectiu és el de tenir beneficis econòmics i no pas el de garantir serveis de qualitat.

 

En conclusió, una oportunitat més perduda. Però no només una oportunitat perduda per recuperar un servei de mans privades, si no una oportunitat pel diàleg i el treball col·lectiu. Una oportunitat més perduda per treballar en la línia d’allò que aproven els plens municipals a través de les mocions que presenten els diferents grups municipals -cal recordar que no és el primer cop, fa uns mesos vam veure com el PSC es negava a engegar un projecte per reaprofitar aliments excedents de menjadors escolars-. Amb aquesta dinàmica, qualsevol mínima confiança que pogués existir amb el treball i el diàleg entre els grups municipals, queda totalment tocada de mort.

 

Si ens deixem vendre per una suposada millor eficiència en la gestió privada el que estem fent és vendre els serveis públics al millor postor, fent un flac favor a nivell pràctic per la gestió directa dels serveis públics i a nivell ideològic com una derrota dels ideals d’esquerres.


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.