PROU PREUS ABUSIUS I TALLS DE LLUM!


BannerWebElectriques

SOM Gramenet ens posicionem en contra dels preus abusius i dels talls de llum a famílies i barris de la ciutat. En aquest sentit cal que assenyalem els culpables: les grans empreses elèctriques i els partits polítics com el PP i PSOE que tenen alts càrrecs i ex-càrrecs dels partits com a principals responsables de les companyies ostentadores de l’oligopoli de l’energia.

El passat 30 de Gener, al Ple municipal de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, SOM Gramenet i GE-ICV-EUiA vam presentar una esmena a la totalitat en forma de moció a la ja presentada pel PSC en contra de les pràctiques abusives de les empreses del sector elèctric, la qualitat del subministrament, per una millora de la inversió a la xarxa i pel compliment del protocol de pobresa energètica. La llei 24/2013 de 26 de desembre diu que la seva finalitat és la regulació del sector elèctric amb els nivells de qualitat necessaris i al mínim cost possible i així assegurar la sostenibilitat econòmica i permetre un nivell de competència efectiva.

En els últims dies hem vist com el preu de l’energia elèctrica augmenta fins a màxims històrics coincidint amb una onada de fred. A Santa Coloma de Gramenet, aquest augment de preus coincideix amb els diversos talls de subministrament que s’han produït: al 2017 ja en portem 5. Per tant, si la llei assegura que s’ha de garantir l’energia elèctrica i amb la màxima qualitat al menor cost possible, les companyies no poden beneficiar-se a costa dels consumidors, ja que es parla de guanys milionaris degut a la pujada de les tarifes.

És per això que ens preguntem com és possible que l’energia hagi augmentat el seu preu un 24% en cinc anys, mentre la seva demanda ha baixat un 30%? Aquesta situació és produïda pel sistema de regulació del mercat nacional, i la seva conseqüència és que l’Estat espanyol tingui el tercer preu més car en el sector elèctric per al consum domèstic i uns beneficis superiors als 5.000 milions d’euros per a les companyies elèctriques. Hem de recordar, també, que el preu de la energia consumida no representa ni un 30% de la factura, entre les quotes que es paguen, hi ha un IVA del 21%; si l’energia és essencial, s’hauria d’aplicar l’IVA reduït del 4%.

No podem descuidar-nos del càstig a les energies renovables, ja que si es legislés al seu favor veuríem una reducció en el preu final, contribuiríem a la lluita contra el canvi climàtic, així com també apostaríem per l’autosuficiència i la reducció de la pobresa energètica. Aquesta ha estat catalogada des de la Comunitat Europea, i s’ha generat una legislació específica per a combatre-la, però fins que no vam patir aquí la mort d’una àvia al municipi de Reus, el debat no ha estat important per al Govern central.

També exigim una auditoria sobre el preu real de la producció elèctrica, així com un augment en la inversió per al sanejament i la millora de la xarxa elèctrica a Santa Coloma. També reclamem la retirada dels pals de la llum col·locats enmig de les voreres que tants entrebancs suposen per al trànsit lliure de persones per la nostra ciutat.

És per tot això que vam traslladar els següents acords al Ple de l’Ajuntament: instar al Govern central la reducció de l’IVA de la factura elèctrica a un 4%, així com la subhasta del servei de l’energia elèctrica i una aposta en ferm per la utilització d’energies renovables. Instar a les companyies subministradores la signatura d’un conveni entre institucions locals i Generalitat per evitar els talls de subministrament, així com una inversió considerable a Santa Coloma per al sanejament de les instal·lacions elèctriques i per a la retirada dels pals de la llum i, a més, la indemnització a la ciutadania que ha patit talls en el seu subministrament i posar a la seva disposició la OMIC per a fer les reclamacions corresponents. Per últim, vam demanar a l’Ajuntament i a l’equip de Govern a realitzar una auditoria sobre els consums elèctrics reals i avançar cap a un altre model energètic 100% renovable, a més de sancionar a les companyies que no actuïn contra la pobresa energètica i deixar de pagar factures a les elèctriques que no garanteixin el subministrament a les veïnes.

Per tot plegat, des de SOM Gramenet fem una crida a mobilitzar-se contra els abusos de les grans companyies elèctriques i assenyalars els culpables: l’oligopoli empresarial i als diferents partits polítics que utilitzen les portes giratòries d’alts càrrecs dels partits –PP-PSOE- als consells d’administració d’aquestes. En aquest sentit ens sumem i cridem als veïns i veïnes de Gramenet a participar de la mobilització d’aquest dimecres 8 de febrer a les 19.30h a la Plaça de la Vila, convocada per una assemblea d’aturats.

Santa Coloma de Gramenet, 6 de febrer de 2017.

PROUtallsdellumConvocatoria


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.