El negoci de l’atur, també a Gramenet


Aitor Blanc AranjueloEls darrers dies força  persones en situació d’atur a Santa Coloma de Gramenet estan rebent notificacions del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC)  en les que se’ls informa de la derivació, previ consentiment, en una empresa privada de les seves dades per fer les gestions de col·locació.

No és un fet aïllat ni nou: la privatització del SOC en base a externalitzacions ve determinat per la Llei d’Ordenació del Sistema d’Ocupació i del Servei d’Ocupació de Catalunya aprovada al Parlament de Catalunya el 18 de juny de 2015. En concret, a Santa Coloma de Gramenet,  el SOC està derivant en l’empresa TAU,  Agència de Col·locació amb autorització concedida pel Servei d’Ocupació de Catalunya.

Elena Idoate, del Seminari d’Economia Crítica Taifa ja exposava en un article a La Directa a principis de 2015 el que ens estem trobant ara a la nostra ciutat (veure l’article)

A Gramenet, però, ens trobem amb una situació preocupant. Tenim una empresa municipal, Grameimpuls, que hauria de fer aquesta funció en tant que part de l’administració pública local, i la privatització del SOC, amb les seves derivacions, fa que allò públic perdi pes front allò privat. No és una qüestió menor, s’està jugant amb les vides i treball de molts treballadors i treballadores en pro de la gestió privada del mercat de treball. I em pregunto, quin és el futur que li espera a Grameimpuls? Quin és el futur que li espera als milers de persones en atur? Què en treuen les agències de col·locació de tot plegat? Resposta fàcil: diners.

Si l’administració pública ja no pot ni administrar les polítiques d’ocupació, què ens queda? Capitalisme salvatge gestionant les seves pròpies engrunes.  Situar als treballadors i treballadores en el centre de l’activitat del SOC, o a les empreses.

Ja no és que sigui vergonyós, ni denigrant. Ja no queden paraules. Però la pregunta és? Què estem front això? Ens vam empassar les ETTs i ens estem empassant també les agències privades de col·locació.

Conclusió: benefici privat amb la gestió dels aturats. Res nou, més del mateix. I pitjor: els propis que es queden les plusvàlues del treball, ara beneficiant-se de subvencions públiques per gestionar l’atur.

Aitor Blanc
Regidor de SOM Gramenet

Carta SOC

La carta esmentada a l’article. Fes clic per ampliar la imatge.


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.