Gramenet per la República


Ahir, 14 d’abril, es va fer una concentració unitària en commemoració dels 85 anys de la proclamació de la República a la Plaça de la Vila amb molta assistència.

Reproduïm el manifest unitari:

Un any més el 14 d’abril sortim al carrer de forma unitària i popular per deixar clar que seguim lluitant pels valors republicans. El 14 d’abril es un dia de celebració i entenem que els valors i ideals d’aquell 14 d’abril de 1936 segueixen vigents i són el punt de trobada de la majoria social. Per això ho fem de manera unitària, i aquest any ens hem de felicitar, hem aconseguit aglutinar diferents organitzacions entorn al concepte de república.

Ho fem també de manera popular per què els i les republicanes lluitem per la igualtat entre homes i dones, per la llibertat de tots i totes per la fraternitat entre els pobles i les persones. Lluitem per recuperar i conquerir els drets socials que ens són inalienables com a joves, dones i homes, gent gran, treballadors/es, estudiants.

Durant els anys 1931 i 1936 les dones varem poder votar per primera vegada, els fills de les famílies humils van poder estudiar en escoles laiques, les capes populars van aprendre a llegir i escriure, catalans i bascos vam poder reclamar les nostres pròpies institucions com la Generalitat de Catalunya, els artistes, polítics i sindicalistes van poder expressar lliurement les seves opinions polítiques sense por a perdre la vida o ser represaliats. No podem oblidar els companys i companyes que varen morir a les brigades internacionals defensant la república i els seus valors.

En front al marc republicà que com sabem va significar un gran avanç en les llibertats del poble, ens trobem en el moment actual: un moment d’emergència social i de limitació de les nostres llibertats, tant les col·lectives, com les individuals. La pèrdua de drets socials i laborals com ara la privatització dels serveis públics més essencials. [Ester]

La transició democràtica, que va seguir al llarg període franquista i que encara es ven – idealitzada – com una via exemplar cap a la democràcia, es va basar en un “pacte de l’oblit”, que socialment es va materialitzar a través del silenci acordat sobre l’esdevingut durant la guerra civil, la repressió i les atrocitats de la dictadura.

Fins i tot formacions primigènia i essencialment d’esperit republicà van visibilitzar un acostament pragmàtic a la figura de la Casa Reial i el model d’estat encapçalat per aquesta. Avui dia, però, es fa molt difícil oferir un suport sense embuts a la monarquia constitucional que ens regeix. Creiem que és sa i absolutament necessari que el model de govern i d’estat estigui a debat a hores d’ara, en ple segle XXI.

Entenem que mantenir una família reial és un fet antidemocràtic de per si, tenint en compte qui la va anomenar. Hem de lluitar contra l’argumentari de què l’any 1978 es va votar en el marc del referèndum sobre la constitució si volíem monarquia o no, el que va votar la gent va ser entre dictadura o “democràcia”. La monarquia és i ha estat una imposició per a tots i totes, i ja n’estem farts i fartes de veure com ens representa una família d’intocables que ha estat implicada en nombroses trames de corrupció com a negocis intermediació comercial en el si d’una fosca xarxa que inclou la utilització d’agents del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i comptes en paradisos fiscals.

Reivindiquem, d’aquesta manera, la República, primer com a període històric que no hem d’oblidar mai, en senyal de respecte i tribut a les persones que s’hi van deixar la llibertat i la vida i, segon, com a model d’estat vàlid i millor manera possible de dur a terme un sistema democràtic.

img_de6hw9.jpg

Al mateix temps que es produïa la concentració, la fotografia del rei d’Espanya també va ser retirada de la sala de plens i posada al lloc que li pertoca.

img_20160414_200823.jpg


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.