SOM Gramenet presenta al·legacions a la “moneda local”


Després de l’aprovació inicial del Reglament del Circuit de Comerç Social de Santa Coloma de Gramenet, més conegut com a moneda local, s’han presentat diverses al·legacions. En tots els sentits, les al·legacions presentades van adreçades a dotar d’un contingut social i transformador al projecte per tal d’encabir-lo en l’àmbit de l’Economia Social i Solidària (ESS), més enllà de la dinamització del comerç local.

Les al·legacions presentades van en els següents sentits:

  1. Posar especial èmfasi en el treball en l’àmbit del consum responsable, cooperatiu, ecològic i solidari, així com la implicació de treball amb la banca ètica i cooperativa, i en la distribució d’excedents amb distribució participativa i solidària.
  2. Que els annexos que ampliïn el projecte s’aprovin per Ple i es busquin mecanismes de participació.
  3. Que quedi recollit al Reglament que es faran les relacions financeres amb banca ètica i cooperativa.
  4.  Buscar incentius i reduir les possibles restriccions del sistema.
  5. Indicar de forma clara que l’acolliment al cobrament de subvencions a través del CCS serà de forma potestativa i no obligatòria.

 

Al·legacions de SOM Gramenet en PDF

 
Des de SOM Gramenet també donem suport a les al·legacions presentades per la Xarxa d’Economia Solidària (XES) del Barcelonès Nord, que ha proposat:

  1. que el compte de titularitat municipal que s’obrirà per dipositar els euros de garantia estigui en una entitat de banca ètica o cooperativa;
  2. que es preveguin mecanismes per accedir al circuit a persones amb dificultats econòmiques (com ara subvencionant totalment o parcial en UDIs els treballs comunitaris gestionats per entitats de la ciutat) i circulin UDIs en forma de bitllet, per evitar discriminació per bretxa digital;
  3. que s’inclogui subvencions específiques per a aquells establiments que ofereixin productes o serveis amb criteris ecosocials certificats per eines com el Pam a Pam;
  4. que funcioni sota criteris de governança compartida entre administració i ciutadania, per exemple en la decisió sobre els destí dels interessos;
  5. que es basi íntegrament en la voluntarietat de participar i se suprimeixin aquelles mesures que puguin ser percebudes com a afany recaptatori.

 

Al·legacions de la XES Barcelonès Nord

 
Un cop presentades les al·legacions, actualment s’està negociant la incorporació d’aquestes al Reglament, per a la seva aprovació, o no, al proper Ple municipal.


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.