Moció en relació a la igualtat de drets entre treballadores que presten serveis a l’administració en el marc de la lluita contra la violència masclista


SOM Gramenet presenta la següent moció al Ple Municipal del 29 de febrer:


ma_feminismeEl 8 de Març, dia internacional de la dona treballadora, ha de significar un pas endavant en la lluita contra la violència masclista i en l’avanç dels drets de les dones treballadores.

En primer lloc, partim de la base que darrere de la violència masclista es troben les desigualtats reforçades per un sistema patriarcal que promulga el poder dels homes. El repunt de dones assassinades que vivim des de fa mesos té a veure amb l’augment d’aquestes desigualtats i el patriarcat: les retallades en serveis públics on les dones són el gruix de les seves treballadores i beneficiàries, la degradació de les condicions laborals per la pressió a la baixa de la desocupació i les últimes reformes laborals, les dificultats i les retallades per accedir a ajudes socials, prestacions, pensions, etc.

Sense oblidar les retallades en mesures d’igualtat i específiques contra la violència masclista. L’augment de la pobresa i de les desigualtats per la crisi afecta en major mesura a aquells que sortien d’una pitjor situació de partida. Després de 7 anys de crisi ens situem en un 8 de Març on les dones s’incorporen al mercat de forma forçada
davant la falta d’ingressos, on la subocupació i la feminització van de la mà, on s’intensifica el treball de cures per a la dones (les dones amorteixen les retallades en dependència, d’atenció a la infància, etc.) i on es mantenen i agreugen les desigualtats preexistents (contractes parcials, sostre de vidre, segregació horitzontal, bretxa salarial, règim especial per a treballadores domèstiques …).

En segon lloc, la xifra de dones assassinades per violència masclista és només la punta de l’iceberg. Sabem que la transversalitat, la interseccionalitat i l’especificitat han de ser els criteris que guiïn la nostra actuació. La violència s’expressa en la quotidianitat i en tots els àmbits: laboral, representació política, participació, relacions personals, educació, cultura… Així ve reconegut per les diferents legislacions a nivell internacional, estatal, autonòmic, i així es recull en els principis que guien l’actuació en matèria d’igualtat.

En tercer lloc, aquest març 8 ha de servir per visibilitzar la problemàtica de les treballadores de subcontractes i serveis externalitzats. Com a administració pública es contracten serveis que en bona part són realitzats per treballadores que fan augmentar les files dels sectors més feminitzats, més precaris i més invisibles. No podem mirar cap a un altre costat i diferenciar en drets, igualtat i dignitat per a unes i altres, segons la seva relació laboral amb l’administració. Aquelles que netegen els nostres edificis no poden ser treballadores de segona. S’és responsable com la part contractant i com a Ajuntament compromès amb la conquesta de la igualtat com a pilar fonamental de la democràcia. La igualtat comença a casa.

En quart lloc, la incorporació de la dona al treball s’ha realitzat sense que hi hagi hagut un canvi en el repartiment de tasques a casa i de cures i és aquesta la causa que produeix que les dones estiguin en una posició de desigualtat perquè el seu paper social segueix lligat a les cures. La conciliació s’ha salvat amb contractes parcials que no han fet sinó perpetuar aquests rols i que a més han precaritzat l’ocupació femenina.

Si la base de la igualtat entre dones i homes és la independència econòmica així com un repartiment igualitari de les tasques, hem d’actuar en conseqüència. No basten les bones paraules sense articular recursos i actuacions per avançar cap a la igualtat real.

Per tot això el Grup Municipal SOM Gramenet, entenent el compromís per l’eradicació de la violència masclista i la conquesta de la igualtat, proposa al Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet l’adopció dels següents acords:

1. Reconèixer la nostra responsabilitat en les condicions laborals de les treballadores de serveis externalitzats/subcontractats, en compliment del principi del dret a la igualtat i a la no discriminació i vetllar pels seus drets laborals.

2. D’acord amb la moció aprovada pel Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet el mes d’abril de 2014, per a la municipalització dels serveis públics externalitzats, estudiar la possibilitat de recuperació dels serveis externalitzats/subcontractats, establint com a mesura intermèdia la revisió dels contractes establerts i condicionar l’adjudicació a criteris d’igualtat i compliment de drets laborals, així com establir accions positives per superar la discriminació laboral que implica la feminització dels sectors laborals amb més precarietat i menys retribució
salarial.

3. Potenciar les iniciatives d’autogestió i economia social en aquests serveis, a través de clàusules socials en els plecs de condicions així com desenvolupar mesures per al foment d’aquestes iniciatives que passarien per la formació, l’assessorament i els ajuts econòmics.

4. Garantir l’atenció a les necessitats i drets de cures de la ciutadania, especialment en persones dependents i en la infància i encaminar cap a una recuperació pública d’aquests serveis sota la idea de la responsabilitat social de les tasques de cures com a base per a una incorporació de la dona al mercat laboral en condicions d’igualtat.

5. Introduir aquests criteris, actualitzar i garantir l’aplicació dels punts relacionats al Pla d’Igualtat de Gènere de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, així com la seva ampliació, en els àmbits descrits anteriorment.

6. Fer arribar aquests acords al Consell de Dones per la Igualtat de Santa Coloma de Gramenet, al conjunt de col·lectius de dones i feministes de la ciutat, a la representació sindical i als diferents serveis/departaments de l’Ajuntament, així com a totes aquelles empreses de serveis municipals externalitzats i a les seves treballadores i representants sindicals.

Santa Coloma de Gramenet, 29 de febrer de 2016


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.