Can Zam, parc urbà i frondós: 40 anys de lluita


Aquest dijous passat, 25 de febrer de 2016, la Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i Can Zam, de Santa Coloma de Gramenet, va presentar el manifest “Can Zam, parc urbà i frondós: 40 anys de lluita”. El manifest es va presentar a l’acte per commemorar els 40 anys de lluita pel parc que va omplir la sala d’actes del Museu Torre Balldovina i va comptar amb la participació de la periodista Odei A-Etxearte, del filòleg i activista Albert Fabà i de l’urbanista Antonio Sancho.

El manifest compta amb el suport de més d’una trentena d’entitats i organitzacions de la ciutat. SOM Gramenet és una de les entitats adherides al manifest.

A continuació, reproduïm el text del manifest i les adhesions:

 

CAN ZAM, PARC URBÀ I FRONDÓS: 40 ANYS DE LLUITA

A finals del franquisme, l’Ajuntament presidit per Blas Muñoz, impedia que Can Zam es convertís en el parc que demanava la ciutadania. Era l’únic espai lliure que quedava a la ciutat per fer-hi un gran parc metropolità, on la gent pogués gaudir de la natura, ben prop de casa. Els regidors franquistes hi volien indústries, habitatges i només de forma residual un petit espai verd. Però el moviment veïnal i la gent ho va evitar. D’això ara ja en farà quaranta anys.

Actualment som l’única ciutat catalana de les nostres dimensions que no tenim un parc central… ni projecte per fer-lo. Durant aquests anys se n’han construït a una bona colla de ciutats o districtes barcelonins, a Sabadell, a Cornellà, a Esplugues de Llobregat, a El Prat, a Nou Barris…

I a la nostra ciutat només en tenim un, a mitges, a mig fer. I encara. Sí, perquè a finals dels anys noranta es va inaugurar exclusivament la primera fase del parc, mentre era alcaldessa Manuela de Madre. Una primera fase que es va aconseguir després que la Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i els veïns dels barris d’Oliveres, Singuerlín i Riu Nord evitessin que la FECAC convertís Can Zam en una àrea firal. I encara les obres de la línia 9 del Metro van escapçar aquesta primera fase i van envoltar la segona d’una munió de tanques, que encara hi són.

El segon alcalde socialista, Bartomeu Muñoz, també va voler aprofitar bona part de Can Zam per construir-hi habitatges i imponents edificis d’equipaments (n’era molt afeccionat!). Però altre cop l’acció reivindicativa de la Plataforma ho va evitar.

A hores d’ara tenim una nova alcaldessa, també socialista. Però ara ja no hi ha excuses per no completar el parc i relligar-lo completament amb l’esplèndid parc del riu Besòs i la muntanya colomenca. Però sembla que se li vol donar llargues. Fins i tot hi ha indicis que el govern de la Núria Parlón es planteja no ampliar el parc. No pot ser. Quaranta anys són molts anys i ja és hora que el parc metropolità de Can Zam s’acabi d’una vegada. Durant aquesta legislatura cal que se n’aprovi un projecte executiu. Sens falta!

VOLEM UNA PARC URBÀ, VERD I FRONDÓS QUE SIGUI MARCA I FACTOR DIFERENCIAL DE LA NOSTRA CIUTAT!

PLATAFORMA PER A LA DEFENSA DE LA SERRA DE MARINA I CAN ZAM

ENTITATS ADHERIDES:

1. ASSEMBLEA GROGA
2. ASSEMBLEA DE JOVES GRAMENET DE BESÒS
3. ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA
4. ASSOCIACIÓ DE VEÏNS RAVAL
5. ASSOCIACIÓ DE VEÏNS RIU NORD
6. ASSOCIACIÓ DE VEÏNS SERRA DE MARINA
7. ATENEU POPULAR JULIA ROMERA
8. ESPAI OBERT CA LA SISQUETA
9. CASAL DEL MESTRE
10. CENTRE D’ACOLLIMENT DE SANTA COLOMA
11. CENTRE EXCURSIONISTA PUIGCASTELLAR
12. COMISSIÓ ANTIFEIXISTA 27 DE GENER
13. COMISSIONS OBRERES
14. CONVERGÈNCIA DEMOCRÀTICA DE CATALUNYA
15. CUP – GENT DE GRAMENET
16. DONES AMB INICIATIVA SANTA COLOMA
17. ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA
18. ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA
19. FAVGRAM – FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS DE VEÏNS
20. FÒRUM GRAMA
21. GRUP DE DONES ÀRTEMIS
22. GRUP DE DONES PETRA KELLY
23. GRUP DE JOVES SINGUERLIN
24. ICV SANTA COLOMA
25. JOVES D’ESQUERRA VERDA
26. PARTIT COMUNISTA DEL POBLE DE CATALUNYA
27. PLATAFORMA D’AFECTATS PER LA HIPOTECA I LA VIVENDA DE GRAMENET
28. PODEM-PODEMOS
29. PSUC VIU
30. SINDICAT D’ESTUDIANTS DELS PAÏSOS CATALANS
31. SOM GRAMENET
32. UNIÓ COLOMENCA D’ATLETISME


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.