15 anys de dignitat antifeixista


Joan Pastor PérezJoan Pastor i Pérez
Regidor de SOM Gramenet

El gener de 2001 arriba la informació que el grup AJE (Asociación Juvenil Española) vol convocar una concentració de caràcter feixista a Santa Coloma. A patir d’aquí un grup de joves organitzats a l’Assemblea de joves conjuntament amb altres companys lluitadors de la ciutat com l’Alejo, la Montse, la Carmen, el Mora, el Parra, el Juan Pastor, … – disculpeu-me si em deixo molta altra gent– comencem a organitzar la resposta.

Ens pocs dies, corre la informació sobre la convocatòria feixista i ràpidament s’estén el rebuig a la mateixa, especialment entre els joves. Fins i tot l’alcaldessa, Manuela de Madre, demana la plaça per evitar que s’hi pugui celebrar la concentració. Finalment, el membres de AJE, arribats en autocar, no poden fer la concentració i només es fan una foto al Parc Europa. La manifestació antifeixista de resposta va ser tot un èxit, amb entre 2.500 i 3.000 persones. I arrel d’aquest èxit, s’arriba a la decisió de continuar amb la Comissió Antifeixista creada per aquest motiu i establir el 27 de gener com a diada popular de lluita contra el feixisme a la ciutat.

Durant aquests 15 anys la Comissió ha viscut diferents etapes. Però cal remarcar que els pitjors moments van tenir lloc amb l’alcaldia d’en Bartomeu Muñoz quan, en lloc de facilitar recursos i espais per fer les activitats, va arribar a il·legalitzar les concentracions i a enviar-nos la policia. En la darrera etapa, la major part de la responsabilitat que PxC no hagi tornat a treure representació a l’Ajuntament ha recaigut en la gran feina que la Comissió Antifeixista ha dut a terme per desemmascarar aquest partit feixista.

Aquest any, 2016, ha de ser l’any de José Berruezo. L’any que per fi es dugui a terme la moció aprovada el 2014 on s’indica que un equipament educatiu ha de dur el seu nom.

[ Article d’opinió publicat a El Mirall de febrer de 2016]


 

Per saber-ne més sobre la Comissió Antifeixista us recomanem el documental realitzat per Josep Pitarque (GramenetTV):

 


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.