Crònica de la cercavila #ReCOOPeremEspaisBuits


batukada

Aquest dissabte una cinquantena de persones vam fer una cercavila com a tret de sortida per donar a conèixer la nova campanya #ReCOOPeremEspaisBuits, impulsada per SOM Gramenet, a la ciutadania de Santa Coloma de Gramenet. Es van repartir octavetes informatives i es van marcar amb cartells alguns dels espais buits o abandonats més significatius com l’escola Sant Just, les obres a mig fer del Portal de la Vila o l’antiga fàbrica i institut de la CIBA. La cercavila va anar acompanyada de l’actuació de la batucada Retumbatú, que va posar ritme a la marxa.

2016-01-09_038_Cercavila_Recooperem_espais

La campanya té per objectiu que l’Ajuntament elabori de manera participativa i aprovi un Pla d’usos socials dels espais buits per tal d’activar aquells equipaments públics, solars, locals i habitatges que porten un temps en desús.  Això es podria fer mitjançant un ampli ventall de mesures: des de l’enduriment de la política municipal envers els bancs i els fons d’inversió que mantenen habitatges buits a la ciutat, passant per la promoció de formes de masoveria urbana i del lloguer social; la cessió, permanent en uns casos, temporal en altres, de solars i equipaments a entitats veïnals, artístiques, esportives i culturals perquè hi facin activitats, o la revitalització de locals comercials buits amb activitats artístiques.

2016-01-09_072_Cercavila_Recooperem_espais

Fins que no sigui elaborat i aprovat aquest Pla, demanem que l’Ajuntament activi immediatament alguns d’aquests espais per a l’ús ciutadà. Per exemple, a l’antic col·legi Sant Just, mentre l’equipament o el solar no tinguin un altre ús, es podrien organitzar activitats per a infants i joves. O en una vintena de solars buits escampats per tots els barris, l’Ajuntament podria pactar amb els seus propietaris, a canvi de rebaixar-los l’IBI, l’ús temporal dels seus solars, mentre no els necessitin, i obrir un procés participatiu entre el veïnat perquè aquest determini quin ús li vol donar: pistes de bàsquet o de petanca, places, horts urbans, espai de trobada…

2016-01-09_059_Cercavila_Recooperem_espais

Diverses entitats es van sumar a la cercavila reclamant espais per a poder desenvolupar les seves activitats. La pròpia batucada Retumbatú necessita un espai insonoritzat on poder assajar a Santa Coloma de Gramenet, en aquests moments han de fer ús d’una sala d’assaig a Sant Andreu. Per la seva banda, els monitors del Grup Infantil del Centre Excursionista Puig Castellar van manifestar la falta d’espai de les pròpies instal·lacions de la seva entitat per a les activitats d’esplai i educació en el lleure que realitzen. Per últim, tant el SEPC Gramenet com l’Assemblea de Joves de Gramenet de Besòs van dur la reivindicació històrica de la necessitat d’un casal de joves gestionat per les pròpies entitats juvenils a la ciutat. Molts dels espais buits o infrautilitzats que hi ha a la ciutat podrien donar cabuda a totes aquestes necessitats i moltes altres.

jovent

Després del notable interès en la iniciativa que va mostrar la ciutadania que es va apropar a la cercavila, la campanya segueix amb força i sense cap descans. De moment, anirem ampliant el cens dels espais buits de la ciutat i començarem a recollir les demandes dels barris i les entitats per donar ús als espais buits.

2016-01-09_078_Cercavila_Recooperem_espais

Galeria d’imatges de la cercavila d’inici de la campanya #RecooperemEspaisBuits:


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.