[Opinió] Treballar per un canvi real


Aitor Blanc AranjueloEn l’àmbit municipal es pot avançar en construir una nova societat justa i solidària. La necessitat de transformar aquesta realitat porta a cercar altres formes de fer economia com és l’anomenada economia social i solidària: posar l’economia al servei de les persones.

La realitat és que el neoliberalisme ha anat guanyant terreny a la “democràcia” imposant el poder dels rics. Les entitats financeres han estat còmplices i són responsables d’accentuar i alimentar aquest sistema especulador, posant el seu propi benefici per sobre de la gent.

Paral·lelament a la voràgine de les retallades socials, de precarització laboral, creixement de la pobresa i destrucció dels serveis públics a les que se’ns ha subordinat, les entitats financeres han seguit augmentant els seus ingressos de forma exponencial.

Al passat ple municipal de 30 de novembre el grup municipal de SOM Gramenet, amb el suport de la Xarxa d’Economia Solidària del Barcelonès Nord i d’ICV-EUiA, va presentar una moció per començar a posar fil a l’agulla a la declaració feta per l’equip de govern local conjuntament amb altres municipis pel foment de l’economia social i solidària, i evitar així que el PSC es faci un simple rentat de cara.

Cal dir que la moció, que apostava per aplicar mesures concretes i pel treball amb la banca ètica des de l’Ajuntament, no va ser aprovada quedant-se en una mera declaració d’intencions del PSC –segons ells per qüestions de terminis que es proposaven, però sense negociar ni fer cap altra proposta: van plantar dues hores abans del Ple una moció alternativa amb simples declaracions d’intencions. Com sovint, tot queda en paraules.

Fer declaracions està molt bé, ho comparteixo. Però cal fer accions i posar-hi mitjans per tal que les declaracions no es quedin en paper mullat, i en això s’haurà de treballar: compromís per treballar amb entitats de finançament ètic i cooperatiu deixant d’operar amb la banca tradicional que ens ofega, i treballar col·lectivament un pla de treball amb mesures concretes amb visió global per promoure l’economia social i solidària. Si no s’avança en aquest camí, tot seran nyaps, paraules boniques i poca cosa canviarà.

Aitor Blanc
Regidor de SOM Gramenet

[ Article d’opinió publicat a El mirall.net el desembre de 2015]


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.