Feminicidis: el preu d’haver nascut dona


Alba Calvo LallaveAlba Calvo
Regidora de SOM Gramenet

Avui ens posarem les mans al cap perquè cada any moren milers de dones al món en mans d’homes. Avui qualsevol govern, qualsevol partit polític dretà o esquerranós, i qualsevol masclista pot expressar el seu rebuig a la violència vers les dones. S’ompliran la boca de sensibilitat i condolença, quan dia rere dia són partícips de la violència, per acció o per omissió.

Els feminicidis no són fets esporàdics ni aïllats. Tampoc són morts puntuals. Són assassinats en tota regla, perpetuats i fomentats pels estats de tot el món, inserts intrínsecament en l’estructura del sistema capitalista, el colonialisme, i el patriarcat.

L’any 2012 l’ONU va comptabilitzar l’assassinat de 43.600 dones a tot el món per part de parelles i/o familiars, de les quals 3.300 es van produir a Europa. I això sense comptabilitzar els racons del món on no arriben les estadístiques, i les milers de dones que han estat mortes per homes que no tenien cap vincle familiar (violacions, assassinat de treballadores sexuals,…).

La Declaració dels Drets Humans reconeix el dret a la vida, a la seguretat, a la protecció per la llei, a no rebre tractes cruels, inhumans o degradants… drets que en ple segle XXI continuen sent paper mullat per a la majoria de la població d’aquest planeta, i on la meitat d’aquesta majoria viu encara més vulnerada, fins a pagar la vida, pel sol fet d’haver nascut dona.

La punta de l’iceberg és l’assassinat, però els feminicidis són el resultat d’un contínuum de violències contra les dones, d’abusos verbals i físics, com són les violacions, la tortura, l’esclavitud sexual, la mutilació genital, l’esterilització forçada, i fins i tot la mort per un repartiment desigual del menjar que es dóna en alguns indrets. Violències que només les dones pateixen en mans d’homes de forma sistemàtica, i que no passa al contrari –un home té més probabilitats de ser violat i assassinat per un altre home durant tota la seva vida que per una dona.

Els estats tenen l’obligació “d’assegurar” la vida, i per tant, d’eradicar els feminicidis. Quan les estadístiques de morts continuen any rere any, i acabar amb aquest mal endèmic no es pressuposta com a prioritat, s’està perpetuant. Quan es coneix el problema i les solucions, i no s’executen, s’és còmplice i reproductor. Els feminicidis són una violència política més, quelcom encara més evident quan es permet –o es fomenta?- la tracta de dones per explotació sexual, enviades de països empobrits a països occidentals com el nostre, on són consumides com a mercaderies… els homes es preocupen sobre en quines condicions laborals estan les dones amb qui paguen per tenir sexe? O són els primers interessats en mantenir aquest sistema?

És molt gran el problema i moltes les possibles solucions. És tan gran com mundial, i tan important com per treballar-ho localment, als barris, als pobles i les ciutats. I evidentment, hauria de ser una prioritat per a les polítiques socials dels estats. Però més lluny de la realitat, mentre ens mantinguem sota el sistema capitalista, serà impossible trencar amb el sistema heteropatriarcal, i per tant, amb els feminicidis. La subordinació i explotació de les dones és imprescindible per a la reproducció del capitalisme, del treball de cures a la bretxa salarial.

Com sempre, només ens queda autoorganitzar-nos, apoderar-nos i lluitar cada dia per transformar el sistema i acabar amb el patriarcat i el capitalisme. No siguem il·luses i pensem que els feminicidis i els maltractaments són fets aïllats i separats del sistema, perquè els estarem reproduint. Deixem de focalitzar únicament en les víctimes i ataquem als victimaris. Qüestionem i reformulem la feminitat i la masculinitat com a categories úniques i directament opressores, per entendre, respectar i admirar la variabilitat intrínseca de l’ésser humà socialitzat. No acabarem amb els feminicidis si les dones no s’apoderen en tots els sentits, i els homes no estan disposats a perdre els privilegis del poder.ma_feminisme


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.