[Opinió] La SAREB és nostra


doris

Doris Pérez Méndez
Antropòloga

Ja fa 3 anys que la Sareb va néixer com a condició per a rebre l’ajuda econòmica europea. L’anomenat com a “banc dolent” està format per actius tòxics provinents d’entitats financeres que han estat rescatades amb diners públics sense demanar-les cap contrapartida social. En concret, un 45% de la Sareb és de capital públic. A la pràctica acaba significant la major immobiliària europea ja que compta amb més de 100.000 habitatges. La seva intenció és vendre els habitatges a fons voltors i grans inversors en els pròxims 15 anys i així seguir especulant amb ells.

Des del principi, la PAH ha lluitat perquè la Sareb posés a l’abast de la població aquells habitatges de que disposa i que tant necessaris són, tenint en compte l’escàs i quasi inexistent parc de lloguer social que hi ha a l’estat. Gràcies a la pressió exercida l’any passat van acceptar a cedir el 2% de les que posseeixen, però òbviament no és suficient.

Davant la situació d’emergència habitacional, la PAH i la seva Obra Social ocupen els carrers, s’organitzen i supleixen les mancances en matèria de dret a l’habitatge com un dret social bàsic. D’aquesta manera, l’última campanya que han engegat aprofitant l’esdeveniment de la fira immobiliària Barcelona Meeting Point, ha sorgit sota el lema “La Sareb és nostra”. S’exigeix que els habitatges que té es destinin a la població que d’alguna manera ja les hem finançades. Que al final, la funció social de l’habitatge estigui per sobre de l’especulació i per tant, que davant una situació extrema com estan passant tantes famílies es creï aquest parc d’habitatge social que tanta falta fa.

En aquesta campanya, han elaborat un magnífic mapa on s’identifiquen al voltant de 30.000 d’aquests habitatges posant així a l’abast de la ciutadania on es troben, i alhora adjunten un manual de desobediència civil on s’explica el procediment de reallotjament a través d’ocupacions individuals en pro d’aquelles persones que les necessitin, així com la recuperació de blocs sencers que són controlats per la Sareb.

És fonamental que es visibilitzi el treball d’organitzacions com la PAH i la seva Obra Social per tal de pressionar als governs perquè legislin a favor de la ciutadania i garanteixin els nostres drets, així com per donar compte de totes les eines que posen a l’abast de tothom per a organitzar-se i fer front a les injustícies socials. Perquè l’habitatge és un bé de primera necessitat i perquè no té cap sentit gent sense casa i tantes cases sense gent.


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.