Les Festes Majors Alternatives: 15 anys festejant la lluita!


Arriba la Festa Major i aquest any serà especial per a les Festes Alternatives de Gramenet: aquest espai de festa, reivindicació i lluita, al qual any rere any persones de totes les edats han dedicat bona part del seu temps i treball perquè fossin una realitat, celebren 15 anys.

Cal recordar que les FMA van néixer quan els coneguts “txiringuitos” van desaparèixer i la Festa Major va passar a ser cuinada dins dels despatxos de l’Ajuntament, negant tota possibilitat de participació a les entitats.

Des dels seus inicis a la Glorieta del parc d’Europa fins al carrer Víctor Hugo, sempre han tingut un principi ben clar: la festa és sempre necessària, però no pot ser aliena al seu context social i ha de poder servir també per despertar consciències. Per això, a més de les activitats lúdiques i de promoure la cultura, el programa de les FMA sempre ha tingut l’eix de la denúncia social com a prioritat.

Recordo d’anys anteriors obres de teatre denunciant l’especulació urbanística, debats i xerrades amb col·lectius veïns d’altres ciutats i pobles, trobades amb joves cooperants, o activitats més recents també interessants com la rebuda que es va fer a la marxa per l’educació pública, les ja famoses rutes turístiques de la PAH o les taules rodones sobre la lluita contra la MAT.

Són moltes les raons que fan imprescindible un espai com aquest a la nostra festa. Un espai de cultura popular imprescindible que cal cuidar i que tot i els impediments dels qui no la volen seguirà ben viu: gaudiu-ne i participeu-hi!

Jordi Pastor

[Article d’opinió publicat a EL mirall.net el setembre de 2015.]


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.